Sari la conținut

Acțiuni ale Ministerul Sănătății pentru diminuarea efectelor crizei umanitare din Ucraina

Acțiuni ale Ministerul Sănătății pentru diminuarea efectelor crizei umanitare din Ucraina de ultimă oră. România a realizat mai multe acțiuni pentru diminuarea efectelor războiului din Ucraina. Mii de ucraineni au părăsit țara în speranța că vor evita atacurile ordonate de președintele Vladimir Putin. În prezent, în România există peste 7.000 de ucraineni care s-au refugiat.

Servicii medicale gratuite pentru refugiații ucrainieni

Astfel, Ministerul Sănătății a organizat, prin direcțiile de sănătate publică din județele de la frontiera cu Ucraina și județele învecinate cu acestea, echipe medicale mobile pentru efectuarea triajului epidemiologic și evaluarea stării de sănătate a refugiaților din taberele organizate de DSU și asigurarea testării acestora pentru COVID19.

Oficialii din cadrul Ministerului au anunțat că persoanele care vor avea nevoie de asistență medicală vor fi îndrumate către unitățile sanitare din zonă. Accesul la servicii de sănătate pentru cetățenii ucrainieni este similar cu cel pentru cetățenii români și se face pe baza convențiilor existente. Astfel, crefugiații ucrainieni vor putea să apeleze la serviciile de sănătate din România pentru tratarea afecțiunilor de care suferă.

”Pentru aproape toate categoriile de servicii medicale există un fond… și acum, sigur, nu este la Ministerul Sănătății, la Ministerul Administrației și Internelor, acest fond care asigură plata serviciilor medicale pentru solicitanții de azil, iar dacă primesc statutul de refugiat, au aceleași drepturi ca și cetățenii români. Deci nu este nici un fel de problemă legată de asigurarea serviciilor medicale„, explică Alexandru Rafila, ministrul Sănătății

De asemenea, în această periodă, se întocmește lista de spitale în care vor primi asistență medicală răniții ucrainieni.

Medicamente românești au trecut granița în Ucraina

Societatea Antibiotice SA, aflată în patrimoniul Ministerului Sănătății, a trimis deja în Ucraina, prin punctul de frontieră SIRET, antibiotice orale și injectabile pentru 5000 pacienți.

În prezent, Ministerul Sănătății centralizează cererile de echipamente și materiale sanitare din partea Ucrainei pentru a le onora în perioada imediat următoare.

Mobilizare la București. Proteste în fața Ambasadei Rusiei

Invadarea Ucrainei de către Rusia a stârnit revoltă în toată lumea. În fața Ambasadei Rusiei la Bucureștii, românii au protestat mai multe zile la rând, condamnând acțiunile lui Vladimir Putin. Chiar și în aceste momente oamenii sunt în stradă, afișând mesaje precum „Stop Putin”, „No war”, „Peace Ukraine”, „Solidari cu oamenii din Ucraina. Fără război”, „We stand with Ukraine”.

Virgil Munteanu

Virgil Munteanu lucreaza in domeniul comunicarii din 1996. Incepand cu anul 2014, Virgil Munteanu, a inceput colaborarea, in calitate de redactor, imbratisand profesia de jurnalist, cu publicatii precum www.doctorulzilei.ro, www.animalzoo.ro, www.evz.ro, ww.capital.ro, www.evz monden.ro.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel