Sari la conținut

Alexandru Rafila: „Oamenii care vin din Ucraina vor beneficia de servicii medicale. Avem trei categorii”

La nivel mondial, statele au sancționat acțiunile Rusiei de a invada Ucraina. Atacul a început ieri, pe data de 24 februaria 2022 și a continuat în această dimineață.

Mii de ucraineni au părăsit țara în speranța că vor evita atacturile ordonate de președintele Vladimir Putin. În prezent, în România există peste 7.000 de ucraineni care s-au refugiat.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, susține că oamenii vor beneficia de servicii medicale atunci când este nevoie, potrivit unui acord.

Servicii medicale pentru persoanele venite din Ucraina

„Deja am făcut publice în cursul zilei de ieri câteva dintre măsurile pe care le-a luat Ministerul Sănătății ca urmare a situației de război din Ucraina. O să reiau câteva dintre lucruri, dar o să vă spun și lucruri noi legate de accesul la asistență medicală al cetățenilor ucrainieni.

Marea majoritate a celor care au sosit în România, fie că au venit direct din Ucraina, fie că au venit din Republica Moldova, au fost persoane care nu au solicitat statutul de refugiat în România, doar 11 solicitări de azil, și lucrul ăsta sigur că ne-a făcut și pe noi, ne-a determinat să găsim toate căile prin care oamenii care vin din Ucraina să beneficieze de servicii medicale.

Potrivit unui acord, oamenii vor beneficia de servicii timp de 90 de zile

Din punctul ăsta de vedere, avem trei categorii. Este vorba despre cetățenii care au venit în mod obișnuit, marea majoritate a celor 7.000 de cetățeni ucraineni care au rămas în România și care beneficiază, din fericire, de prevederile unui acord, foarte vechi, e adevărat, dar care este perfect valabil – am verificat la Ministerul Afacerilor Externe acest lucru -, care le conferă cetățenilor ucrainieni dreptul de a accesa toate tipurile de servicii medicale pe teritoriul României.

Așa că, din punctul ăsta de vedere, lucrurile sunt clare, sigur, pe durata șederii care ați înțeles că nu poate să depășească 90 de zile. Pentru cei care solicită statutul de azilant există prevederi clare de asigurare a asistenței medicale.

Pentru aproape toate categoriile de servicii medicale există un fond… și acum, sigur, nu este la Ministerul Sănătății, la Ministerul Administrației și Internelor, acest fond care asigură plata serviciilor medicale pentru solicitanții de azil, iar dacă primesc statutul de refugiat, au aceleași drepturi ca și cetățenii români. Deci nu este nici un fel de problemă legată de asigurarea serviciilor medicale„, explică Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, potrivit RRA.

Andrada Lăcătuș

Andrada Lacatus studiaza actoria, colaboratoare la Teatrul Maior Gheorghe Pastia si indrageste jurnalismul. Acst lucru a facut ca in anul 2020 sa se alature ca redactor echipei editoriale a Doctorului zilei

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel