Sari la conținut

Acufenele, problemele urechii. Nu reprezintă o boală în sine, ci un simptom legat de pierderea auzului

Acufenele sunt zgomotele percepute de o persoană în ureche asemenea unei țiuieli sau fluierături. Acestea pot fi ocazionale, intermitente sau continue. La baza acestui simptom stau o mulțime de cauze. De regulă, acufenele nu înseamnă o probleme medicală gravă, însă sunt cazuri când ele pot fi semnul existenței unei tumori.

De asemenea, medicii spun că există acufene pe frecvențe înalte și unele pe frecvență joasă. Cele pe frecvență înaltă se manifestă asemenea unei țiuieli și sunt frecvente după trauma sonoră: muzică prea tare. Cele de frecvență joasă se resimt asemenea unei oale sub presiune. Dacă devin prea puternice acestea afectează calitatea vieții pacientului care se va simți extrem de obosit, devine anxios și depresiv.

Acufunele nu reprezintă o boală în sine, ci un simptom de regulă legat de pierderea auzului.

Cauzele acufenelor pot fi multe. De exemplu, specialiștii spun că de vină poate să fie tensiunea oscilantă, fie prea mică, fie prea mare. De asemenea, acestea pot să apară și din pricina hipoglicemiei, când suntem stresați, obosiți sau nedormiți. Vestea bună este însă că acest tip de acufene trec după ce mâncă și dormim. Medicii avertizează că dacă zgomotele din urechi nu trec în câteva zile trebuie să mergem la specialist pentru investigațiile necesare, diagnostic și eventual tratament pentru înlăturarea cauzei de bază.

Cei mai afectați sunt tinerii care ascultă muzică foarte tare, în căști, cei care merg în cluburi sau discoteci dar și persoanele care lucrează în zgomot de peste 80 dB zilnic, dar și cei care trag cu arme de foc. Acești sunt supuși unei traume sonore, practic în cazul lor care lor o lezare a nervului auditiv, lezare care poate să fie definitivă. Afecțiunea este adesea însoțită de hipoacuzie – pacienții își pierd capacitatea de a înțelege cuvintele și suferă de acufene.

Unul dintre factorii favorizanți ai acufenelor este vârsta, pierderea auzului este legată de procesul normal de îmbătrânire. De asemenea, și administrarea unor medicamente poate duce la apariția unor dezechilibre la nivelul celulelor urechii medii. Dar de vină poate să fie și banalul dor de ceară, însă uneori la baza există afecțiuni precum boala Meniere.

Boala Meniere este o afecțiune a urechii interne determinată de acumularea de lichid excesiv în urechea internă, iar acesta perturbă echilibrul, provocând amețeli, acufene dar și tulburări de auz.

Medicii spun că și otita externă sau cea medie pot da acufene. La fel și traumatismele externe, de exemplu, o palmă peste ureche poate să ducă la apariția acufenelor.

Chiar dacă de cele mai multe ori acufenele nu reprezintă o amenințare la adresa sănătății unui individ, dacă acestea persistă mai mult de 2 săptămâni trebuie să mergi la medicul specialist ORL-ist. Uneori, rar ce-i drept, acufenele pot fi semnul prezenței unor tumori.

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: