joi, iunie 24, 2021

Acupunctura se numără printre cele mai vechi practici de tratament din lume, fiind o ramură a medicinei tradiţionale chineze.

Această metodă funcţionează conform principiului că bolile apar în urma unor

întreruperi ale fluxului energetic din corp. Acesta poate fi reechilibrat prin meditaţie, masaj sau acupunctură. Cea din urmă metodă constă în stimularea unor anumite puncte de pe corpul uman prin înţeparea pielii cu ace subţiri, de diferite mărimi.

Acestea înlătură eventualele blocaje care apar în fluxul natural al energiei, menţinând o stare bună a sănătăţii. În medicina tradiţională chineză, corpul este văzut ca o balanţă a două forţe inseparabile: yin şi yang. Yin reprezintă partea rece, pasivă a unei persoane, iar yang este faţeta caldă, activă a unui individ.

Informaţia merge către

creier

Acele stimulează punctele-cheie ale corpului, care încep să transmită fluxuri de informaţii în două direcţii: un flux energetic către organul afectat şi altul prin circuitul sistemului nervos către creier, care „comandă“ organului afectat să înceapă procesul de vindecare. Transmiterea fluxului de informaţii se desfăşoară pe toată durata şedinţei de acupunctură şi continuă până la următoarea şedinţă. De aceea este important să nu fie întrerupt tratamentul, creierul coordonând procesele de vindecare conform ultimelor informaţii primite.

Obezitatea, tratată prin acupunctură

Printre afecţiunile care pot fi tratate cu ajutorul acupuncturii se numără bolile reumatice ale aparatului locomotor, întinderea musculară, tendinita, boli ale coloanei vertebrale, insomnia, diabetul zaharat, hipotiroidia, hipertiroidia sau obezitatea.

Un tratament care a inclus inserarea unor ace de 2mm în cinci puncte din jurul urechii a fost foarte eficient în subțierea taliei unor persoane supraponderale.

Participanții la un studiu de două luni au spus că IMC-ul lor a scăzut cu 6% iar grăsimea corporală și dimensiunea taliei s-au micșorat, potrivit unui raport publicat în jurnalul Acupuncture

in Medicine.
Reacţii adverse

Există puţine complicaţii raportate în urma efectuării unui tratament cu acupunctură, iar majoritatea apar în urma folosirii neadecvate a acelor, care nu au fost sterilizate. Specialiştii trebuie să folosească de fiecare dată un set nou de ace sigilate, iar locul în care se introduc acestea trebuie dezinfectat cu alcool medicinal.

 

Ultimele stiri

Parteneri