Sari la conținut

ACUPUNCTURA poate fi de folos în combaterea asteniei de primăvară

acupunctura
Sursă foto: Acupunctura București
Care sunt cele mai comune puncte de acupunctură

Acupunctura reprezintă o ramură a medicinei tradiționale chineze, cu indicație specială în combaterea asteniei de primăvară. Acțiunea ei se bazează pe așa-numita lege a celor 5 elemente (Lemn, Foc, Pământ, Metal, Apă).

Conform acestei legi de terapie orientală, primăvara este anotimpul în care Ficatul energetic se manifestă în plenitudine. Funcția energetică a Ficatului constă în distribuirea uniformă a energiei Qi la nivelul tuturor punctelor, meridianelor și organelor energetice.

Primăvara, energia Qi iese din profunzime

Chinezii spun că, primăvara, energia Qi iese din profunzime și urcă spre partea superioară a organismului și spre periferia acestuia, asemănător cu seva copacilor, atunci când se ridică deasupra rădăcinii și ajunge la cele mai îndepărtate ramuri. Și, la fel ca și copacul, organismul este supus interacțiunii cu energiile naturii, care îl pot afecta atunci când îi sunt depășite mecanismele de apărare.

Energia Qi trebuie să curgă în mod constant și neted, ceea ce nu se întâmplă întotdeauna. Atunci când se schimbă anotimpurile, mai ales dacă acest lucru se produce brusc, cu treceri abrupte, se pot produce stagnări ale circulației energetice la nivelul organelor și țesuturilor, ceea ce poate genera manifestări neplăcute, așa cum este și astenia de primăvară.

De aceea este indicat ca, la fiecare schimbare de anotimp, dar în special primăvara, organismul să fie pus în echilibru cu ajutorul unei serii de ședințe de acupunctură (de obicei 10, câte una în fiecare zi), combinată sau nu cu moxibustia, care se face prin aplicarea moxelor (dispozitive care, prin ardere, eliberează căldură), la nivelul punctelor de acupunctură.

Acupunctura se poate combina cu administrarea unor produse din plante aparținând fie medicinii tradiționale chineze, fie farmacopeei europene, cele două metode având efecte sinergice. Toate aceste măsuri asigură o trecere lipsită de incidente spre sezonul cald, cu un organism capabil de adaptare eficientă.

Elena Marinescu

Elena Marinescu are o vasta experienţă profesională în audiovizual, presa scrisă şi online. A avut colaborări cu publicaţii importante din media, precum "România Liberă", "Capital" sau "Taifasuri", şi se ocupă de domeniul medical de aproape 15 ani.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel