miercuri, mai 31, 2023

Medicii de familie le solicită autorităților să respecte dreptul pacienților la servicii medicale complete. Acest apel vine după ce autoritățile au decis ca pastilele cu iod să fie distribuite de medici.

Autoritățile au decis să implice medicii de familie în cazul unui posibil atac nuclear. Pastilele cu iod ar fi necesare în această circumstanță, motiv pentru care medicii de familie le-ar putea distribui.

Te-ar mai interesa: LISTA spitalelor ce vor asigura urgenţele pe 1 şi ...

Totuși, medicii de familie subliniază că aceste acțiuni încalcă drepturile pacienților la servicii medicale.

Apel din partea medicilor de familie

Medicii de familie fac apel la autorități să respecte dreptul pacienților la servicii medicale și să nu îi transforme pe specialiști în farmaciști. Apelul vine în urma anunțului responsabililor din minister că au în vedere implicarea medicilor de familie în distribuirea tabletelor de iodură de potasiu, necesare doar în cazul unui incident nuclear, comunică RRA.

Medicii spun că aceste activități de distribuire a tabletelor de iodură de potasiu, care nu fac obiectul lor de activitate, le ocupă timp prețios, în care ar putea să acorde servicii medicale.

Te-ar mai interesa: CNSU a aprobat Planul Național de Răspuns la Situa...

Mai multe asociații ale medicilor de familie subliniază că aceștia sunt eminamente furnizori de servicii medicale, iar serviciile farmaceutice, așa cum este și distribuirea medicamentelor, aparțin exclusiv profesiei de farmacist.

Recent, ministrul sănătății, Alexandru Rafila, a precizat că în România sunt 16 milioane de persoane înscrise la medici de familie, iar aceștia au nevoie de două sau trei săptămâni ca să își cheme pacienții pentru a le da pastilele de iodură de potasiu.

Te-ar mai interesa: O nouă metodă revoluţionară de tratare a bolnavilo...

Înainte, însă, guvernul va face o campanie de informare privind utilizarea și păstrarea acestor pastile. Compania Antibiotice Iași a produs 30 de milioane de comprimate cu iodură de potasiu, care au fost distribuite deja către Direcțiile de Sănătate Publică din întreaga țară.

Pastilele urmează să fie oferite în mod gratuit populației, însă acestea pot fi folosite doar în cazul unui incident nuclear. În alte condiții, aceste comprimate sunt periculoase pentru sănătate, avertizează medicii.

Te-ar mai interesa: Bucureştenii pot primi 4.000 de lei pentru a se te...

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private