Sari la conținut

Alexandru Rafila: Comprimatele cu iod vor fi distribuite gratuit, cu ajutorul medicilor de familie

Sursă foto: arhiva doctorulzilei.ro

Conflictul ruso-ucrainean implică mai multe riscuri decât s-ar fi crezut. Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a amenințat că armele nucleare sunt pregătite oricând pentru un atac.

Astfel, întreaga lume a început să se informeze despre ce înseamnă acest lucru și ce lucruri sunt necesare pentru a supraviețui.

Pastilele cu iodură de potasiu se află pe lista acestor elemente, întrucât au capacitatea de a neutraliza radiațiile nocive emanate în timpul unui atac nuclear.

Cu toate acestea, comprimatele au reguli stricte de utilizare. Acestea nu pot fi administrate preventiv, deoarece persoanele sănătoase, care au un nivel normal de iod în organism, pot dezvolta probleme grave de sănătate.

Distribuirea pastilelor cu iodură de potasiu

Pastilele cu iodură de potasiu, necesare în cazul unui incident nuclear, vor fi distribuite gratuit, prin medicii de familie, dar încă se evaluează când se va întâmpla acest lucru, spune ministrul sănătăţii Alexandru Rafila, potrivit RRA.

El a precizat că în România sunt 16 milioane de persoane înscrise la medici de familie, iar aceştia au nevoie de două sau trei săptămâni ca să îşi cheme pacienţii pentru a le da pastilele de iodură de potasiu.

Înainte de toate, Guvernul va face o campanie de informare privind utilizarea şi păstrarea acestor pastile, a subliniat ministrul sănătăţii.

Iodura de potasiu nu poate fi administrată în mod preventiv

Radu Țincu, medic, dezvăluie ce dezechilibre se pot dezvolta în organism dacă administrăm iodura de potasiu în mod greșit.

Nu putem lua ca măsură de prevenție, pentru că nimeni nu va putea anticipa dacă va avea loc un eveniment nuclear.

Pe de altă parte, dacă îl administrăm, el va fi folosit de glanda tiroidă să sintetizeze hormonii tiroidieni, astfel încât riscul de apariție a unei hiperfuncții tiroidiene cu hipertiroidie, hormoni tiroidieni în exces, vor deregla activitatea cardiacă, cu apariția tahicardiei, vor deregla metabolismul, pacienții respectivi nu vor mai avea poftă de mâncare, inapetență, scădere ponderală, nu se vor mai putea adapta la căldură, vor avea o incapacitate de adaptare la diferențe de temperatură.

La nivel cerebral, pe zona cognitivă, vor fi irascibili, vor avea insomnii și o stare generală de tensiune, de anxietate. Toate aceste elemente sunt generate de excesul de hormoni tiroidieni. Pot să apară forme de tiroidită autoimună, pentru că acest exces de iod poate produce dezechilibre care să creeze mai ales la persoanele vulnerabile apariția unor anticorpi împotriva propriei glande tiroide”, a explicat Radu Țincu, medic, potrivit DC News.

Andrada Lăcătuș

Andrada Lacatus studiaza actoria, colaboratoare la Teatrul Maior Gheorghe Pastia si indrageste jurnalismul. Acst lucru a facut ca in anul 2020 sa se alature ca redactor echipei editoriale a Doctorului zilei

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel