Sari la conținut

Adenomul de PROSTATĂ

Adenom de prostată
Sursă foto: arhivă Doctorul Zilei
Totul despre adenom de prostată

Adenomul de PROSTATĂ, afecțiune care afectează sănătatea bărbaților pe măsură ce îmbătrânesc

Adenomul de PROSTATĂ, afecțiune care afectează sănătatea bărbații pe măsură ce îmbătrânesc. Care sunt principalele simptome, cum se face diagnosticul, ce opțiuni de tratament există și care este prognosticul pentru persoanele cu adenom de prostată?

Adenomul de prostată, cunoscut și sub denumirea de hiperplazia prostatică benignă (HPB), este o afecțiune comună care afectează bărbații pe măsură ce îmbătrânesc. Adenomul de prostată se caracterizează prin creșterea în dimensiune a prostatei, glanda care se găsește sub vezica urinară și care înconjoară uretra (conductul prin care urinează bărbații).

Principalele simptome ale adenomului de prostată

prostată
Sursă foto: arhivă Doctorul Zilei

Simptomele pot include dificultăți la urinare, scurgerea de urină în timpul nopții, nevoia frecventă de a urina sau senzația de golire incompletă a vezicii urinare. Aceste simptome pot afecta calitatea vieții și pot duce la complicații precum infecții urinare repetate, retenție urinară sau insuficiența renală.

Diagnosticul adenomului de prostată

Diagnosticul adenomului de prostată se face de obicei pe baza simptomelor, examenului fizic și a testelor de laborator, cum ar fi analiza urinei sau a sângelui. De asemenea, medicul poate recomanda efectuarea unor investigații suplimentare, cum ar fi ecografia sau urografia cu contrast, pentru a confirma diagnosticul.

Tratamentul adenomului de prostată

Tratamentul poate varia în funcție de severitatea simptomelor și de starea de sănătate a pacientului. Opțiunile de tratament pot include medicamente pentru relaxarea mușchilor vezicii urinare și a prostatei, terapia cu unde radio sau laser pentru micșorarea prostatei, sau, în cazuri severe, intervenții chirurgicale precum rezecția transuretrală a prostatei (TURP) sau prostatectomia.

Prognosticul pentru persoanele cu adenom de prostată

În general, prognosticul pentru persoanele cu adenom de prostată este bun, deși este important să se monitorizeze simptomele și să se efectueze controale regulate pentru a preveni complicațiile asociate acestei afecțiuni. În unele cazuri, adenomul de prostată poate reapărea după tratament, iar pacientul ar trebui să discute cu medicul despre opțiunile disponibile pentru menținerea sănătății prostatei.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel