Sari la conținut

Adevărata criză alimentară vine dacă aceste hărnicuțe dispar

Albine - Pixabay

Adevărata criză alimentară vine dacă micile hărnicuțe dispar. La scurt timp, am dispărea și noi, ca specie. Iată de ce

Aceste mici hărnicuțe care ne dau antibiotic natural (mierea), propolis, lăptișor de matcă au un rol foarte bine definit pentru sănătatea umană.

Dar în loc să le protejăm, le ucidem cu bună știință. Ani de zile, cât au fost folosite neonicotinoidele în agricultură, au murit milioane de albine.

Cu astfel de probleme se confruntă multe alte țări din Europa. Iar la noi, în România, mai este o problemă care ne afectează sănătatea și viața: piața neagră a pesticidelor.

În România, au murit milioane de albine

Majoritatea recoltelor crescute în Uniunea Europeană depind de polenizarea insectelor, care se face în principal de către albine. Dacă albinele ar dispărea, plantele și culturile care se bazează pe polenizare ar avea de suferit.

În UE există în jur de 630.000 de deținători de albine și 16 milioane de stupi care produc 234.000 de tone de miere pe an, notează European Food Safety Authority (EFSA)albine - pixabay

În ultimii 10 până la 15 ani, a fost raportat un declin neobișnuit al cifrelor de albine și în regiunile Europei, în special în Franța, Belgia, Elveția, Germania, Marea Britanie, Olanda, Italia și Spania.

Din păcate, și în România situația ar trebui să ne alarmeze. Chiar dacă s-a renunțat la folosirea neunicotinoidelor în ultimul timp, milioane de albine au murit în țara noastră.

De-a lungul timpului, s-au tot tras semnale de alarmă, dar multe nu au fost auzite…

Ce facem cu piața neagră de pesticide?

Neonicotinoidele, insecticide de 7.000 de ori mai otrăvitoare decât DDT-ul clasic au fost, în sfârșit, după câțiva ani de derogări oficiale, ani în care milioane de albine au murit și tone de miere au fost otrăvite, interzise și în România.

Teoretic, mierea de rapiță, precum și cea de floarea-soarelui sunt curate începând cu 2020, adică de doi ani. Practic, rămâne de văzut.

Proastele obiceiuri ale unor fermieri și piața neagră a otrăvurilor cu care sunt tratate plantele în acest secol ar trebui să fie eradicate de autorități.

Din păcate, acestea sunt încă la stadiul de vis frumos. Atâta timp cât există piață neagră pentru pesticide, adică substanțe care ajung în pământ, în plante, care mai apoi ne sunt HRANĂ, nici măcar nu se știe cu ce ne otrăvim.

Și la fel sunt otrăvite și aceste vietăți care ne asigură nu doar hrana noastră cea de toate zilele, dar și VIAȚA.

Apropos, despre piața neagră a pesticidelor, acest UCIGAȘ ÎN MASĂ, de ce nu vorbește nimeni…?

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel