Sari la conținut

Adevăratele motive pentru care vara suntem mai leneși. „CANICULA poate afecta nivelul de fericire mai mult decât un divorț”

Nu întâmplător în anotimpul cald experimentăm o stare de moleșeală care ne împiedică să ne bucurăm la maximum de cea mai frumoasă perioadă din an. Cercetările efectuate în ultimii ani arată că, mai în glumă, mai în serios, creierul nostru se „topește”, făcând ca nivelul productivității să o ia la vale.

Un studiu realizat în 2008, spre exemplu, pe baza datelor furnizate de American Time Use Survey, arată că în zilele ploioase, bărbații petrec în medie 30 de minute în plus la locul de muncă, comparativ cu zilele însorite. Ceva mai recentă este descoperirea unui grup de cercetători de la Universitatea Harvard și Universitatea din Nord Carolina, care au anunțat anul trecut același lucru: vremea proastă îi face pe angajați mai productivi, și invers.

Oamenii de știință au aflat acest lucru rugându-i pe participanți ca înainte de a se apuca să rezolve o sarcină dată, să privească șase fotografii cu activități de vară în plin soare, precum plimbatul cu barca, fie să descrie rutina lor zilnică. Curând, cercetătorii au descoperit că primii au fost mult mai înceți și s-au gândit la cu totul altceva independent de vremea de afară din acel moment.

Citeste si:

Tot vara este responsabilă și de scăderea nivelelor de energie. O arată un studiu, conform căruia umiditatea crescută are efect de somnifer asupra oamenilor. Interesant este și în lunile călduroase gândirea critică scade dramatic.

Pe de altă parte, deși locuitorii zonelor însorite, precum California de Sud, arată oamenii de știință, nu sunt mai fericiți decât vecinii lor îndepărtați care trăiesc în frig, sunt mai bine dispuși când zilele încep să se lungească și să se încălzească. Există însă și o limită până la care căldura ne poate înveseli. Observația făcută anul acesta de economista Marie Connolly este că în zilele caniculare, impactul negativ al căldurii asupra nivelului de fericire a fost chiar mai mare decât cel al unui divorț.

Andreea Ciulac

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.