miercuri, noiembrie 25, 2020
Elena Oceanu

Un celebru psihiatru englez susține că adicția nu este o boală, dar a fost transformată într-una ca o strategie de apărare contra consecințelor unor fapte grave exacerbată ca valoare

Dana Lascu

Doctorul Max Pemberton susține, în materialul scris pentru Daily Mail Online, că există un element sinistru în ceea ce se întâmplă în zilele noastre: „oamenii invocă acum o așa-zisă boala mintală ca o scuză pentru un comportament rău”, și asta le aduce simpatie. „Luați drept exemplu cazul Harvey Weinstein, producătorul de la Hollywood, aflat în centrul unei furtuni de acuzații de atac sexual. Imediat ce a izbucnit scandalul, el a pretins că este dependent de sex și că se află la o clinică exclusivistă de dezintoxicare! Acesta este o scuză foarte bine folosită și manageriată PR-istic pentru orice indiscreție a oamenilor bogați și faimoși. Te-au prins într-o poziție compromițătoare, cu pantalonii în jurul gleznelor? Imediat intri la dezintoxicare!”.

Nu e o condiție clinică recunoscută

Psihiatrul spune că în aceste condiții nimeni nu-și permite să te învinovățească, pentru că, nu-i așa, ai o boală gravă și nu e vina ta. „În realitate, aceste clinici de „dezintoxicare” sunt adesea puțin mai mult de hoteluri de cinci stele, cu terapeuți, care te vor susține cu simpatie. Să ne înțelegem: faptul că ești o lipitoare misogină și ofensatoare nu e o boală mintală. Agresarea sexuală a femeilor nu este o boală mintală, iar dependența de sex nu e un diagnostic medical. Nu este o condiție clinică recunoscută în niciunul dintre principalele manuale de diagnostic folosite de psihiatri! Este o condiție inventată ca să scape pe unii de responsabilitate”, arată dr. Max Pemberton.

Specialistul arată că, de fapt, „întreaga idee de dependență ca boală este extrem de controversată în medicină. Aceasta a început să fie promovată pe scară largă, la sfârșitul anilor 90, în comunitatea medicală din SUA, unde nu există asistență medicală gratuită. Unii au argumentat că prin asta s-a vrut forțarea companiilor de asigurări de sănătate să finanțeze tratamentul alcoolicilor. S-a argumentat că, deși utilizarea substanțelor a fost voluntară pentru a început, la unii indivizi a „produs o schimbare” în creier, ceea ce înseamnă că nu se mai pot opri. Dar o recenzie recentă publicată în revista medicală foarte respectată, The Lancet Psychiatry, a concluzionat că studiile nu susțin această teorie a adicției. De fapt, mulți medici resping ideea că alcoolismul și dependența de droguri sunt boli, inclusiv eu. Și asta pentru că nu ajută persoana cu dependența”.

Catalogarea dependenței ca boală nu este utilă, ci contraproductivă. Pentru că înlătură orice sentiment de responsabilitate și de asumare, făcând inutilă munca psihiatrilor, Max Max Pemberton, psihiatru

Parteneri