Sari la conținut

Adevarul despre dieta fără gluten. Medic: Efectul este nociv

efectele glutenului asupra creierului
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Efectele glutenului asupra creierului

Adevar versus falsitate despre beneficiile dietei fără gluten. Descrisă pentru prima dată în 1978, ceea ce este cunoscut acum sub numele de sensibilitate la gluten non-celiacă (NCGS) face obiectul unui consens științific de mai mulți ani.

„Medicii o definesc ca pe o entitate clinică în care ingestia de gluten duce la simptome digestive și extra-digestive care regresează în urma unei diete fără gluten”, explică Catherine Grand-Ravel, cercetător la INRA.

Adevarul despre beneficiile dietei fără gluten. Medic: Efectul este mai degrabă nociv

Dar nu se bazează pe mecanisme autoimune, ca în cazul bolii celiace, și nici pe mecanisme alergice, ca în cazul alergiei la grâu. Simptome pentru a o descrie, dar niciun instrument de diagnosticare: ce este această sensibilitate? Dacă a mânca fără gluten este vital pentru cei diagnosticați cu boala celică, ce se întâmplă atunci când nu ai această boală?

Este o dietă fără gluten mai ușor de digerat?

„Proteinele glutenului sunt bogate în prolină, un aminoacid care le face mai puțin accesibile decât alte proteine pentru enzimele din tractul digestiv”, explică Dr. Nadine Cerf-Bensussan, director de cercetare la Inserm. Ca urmare, digestia glutenului lasă fragmente mici.

„La pacienții celiaci și la persoanele cu alergii la grâu, unele dintre aceste fragmente pot fi recunoscute de sistemul imunitar și pot declanșa boala lor”, spune ea.

intoleranta la gluten

La persoanele cu sensibilitate la gluten non-celiacă, s-a sugerat un efect asupra permeabilității intestinale.

„Deoarece submucoasa este deosebit de inervată, această permeabilitate poate genera simptome precum balonarea sau diareea”, spune profesorul Bruno Bonaz, gastroenterolog.

Cu toate acestea, fără a ști de ce, acest lucru nu afectează pe toată lumea. Una dintre pistele explorate este diferența interindividuală în ceea ce privește percepția senzațiilor: interocepția sau conștientizarea stării interne a propriului corp”, continuă profesorul Bonaz.

Putem presupune că semnalele nervoase trimise de sfera intestinală către creier pot fi amplificate la unele persoane. Acestea pot fi adesea persoane stresate, anxioase sau deprimate.

Deteriorează peretele intestinal și distruge vilozitățile

În absența unor markeri caracteristici, cum ar fi în cazul bolii celice sau al alergiei la grâu, numai excluderea glutenului poate determina dacă dificultățile digestive sunt legate de ingestia acestuia. Și chiar și atunci: nu cu certitudine.

Reduce boala inflamatorie intestinală?

Nu, cu excepția bolii celiace. Doar la pacienții celiaci, ingestia de gluten provoacă o reacție inflamatorie, ușor de detectat prin markerii din sânge”, spune profesorul Cellier. Aceasta deteriorează peretele intestinal și distruge vilozitățile: aceasta este ceea ce impune evitarea totală a alimentelor care conțin gluten.

În ceea ce privește alte boli inflamatorii ale intestinului sau sindromul de colon iritabil, glutenul nu este implicat și nu agravează inflamația. „Pe de altă parte, se poate crede că evitarea lui poate atenua simptomele, în măsura în care este prost digerat de unele persoane”, spune Bruno Bonaz. Societatea Americană de Reumatologie recomandă adoptarea unei diete fără gluten în timpul crizelor. De exemplu, persoanele cu boli inflamatorii intestinale spun că se simt mai bine fără gluten.

Sunt ameliorate afecțiunile articulare sau reumatice?
Da, pentru unii oameni. Nici aici nu există o legătură între cauză și efect, nici o dovadă științifică, ci doar mărturii. Se presupune că glutenul ar putea crește starea inflamatorie la acești pacienți prin creșterea permeabilității intestinale”, sugerează Bruno Bonaz, „dar fără dovezi. Dar fără dovezi.

Are un impact asupra diabetului?

Deloc, sau indirect. Doar în cazul bolii celiace există o legătură între gluten și diabetul de tip 1”, spune Christophe Cellier. În ambele cazuri, boli autoimune.

În ceea ce privește efectul pe care o dietă fără gluten îl poate avea asupra diabetului de tip 2, acesta depinde în primul rând de igiena alimentară adoptată.

„Dacă înlocuim grâul și derivatele sale cu produse industriale, cum ar fi pâinea, pizza, biscuiți etc. fără gluten, efectul este mai degrabă nociv, deoarece aceste produse sunt adesea îmbogățite cu zahăr și grăsimi, iar făinurile folosite au un indice glicemic ridicat”, notează Cédric Ménard, dietetician.

„Dacă, pe de altă parte, eliminarea glutenului înseamnă o alimentație mai sănătoasă, prin reducerea proporției de produse industriale și creșterea proporției de produse proaspete, fără gluten natural, cum ar fi fructele și legumele, carnea și peștele, impactul asupra parametrilor de sănătate poate fi pozitiv”, adaugă Dr. Nadine Cerf-Bensussan, potrivit Sante Magazin.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel