Sari la conținut

Adevărul despre măștile de protecție. S-a aflat după 3 ani de pandemie

masca
mască

Conform uneia dintre cele mai cuprinzătoare meta-analize privind acoperirea feței, măștile au avut „o influență foarte mică sau chiar nulă” asupra ratei de infecție sau a ratei de deces în cazul Covid.

Cercetarea – realizată de Institutul Cochrane, „standardul de aur” al analizelor bazate pe dovezi – a analizat 78 de studii globale care au implicat peste un milion de persoane.

Rezultatele au indicat că măștile chirurgicale au redus riscul de a contracta „Covid sau o boală asemănătoare gripei” cu doar cinci procente – o cifră atât de scăzută încât este posibil să nu fie semnificativă din punct de vedere statistic, scrie Daily Mail.

Adevărul despre măștile de protecție

Cercetătorii au declarat că efectele negative ale măștilor – inclusiv împiedicarea școlarizării copiilor – au fost slab măsurate în cadrul studiilor, ceea ce înseamnă că orice mic beneficiu asupra ratelor de infecție ar putea fi contrabalansat.

Profesorul Francois Balloux, profesor de biologie computațională la University College London, care nu a participat la analiză, a declarat că aceasta a arătat că beneficiul purtării măștilor este „în cel mai bun caz mic”.

Deși inițial au fost considerate o măsură de prevenire a virusurilor, măștile au devenit un simbol proeminent al războaielor culturale Covid în SUA.

La începutul pandemiei, oficialii au emis mesaje contradictorii cu privire la eficiența acestora. Studiile care au apărut ulterior nu au reușit să demonstreze în mod definitiv că măștile au prevenit Covidul – totuși, milioane de americani au fost forțați să se supună mandatelor.

Unii dintre cercetătorii implicați în revizuirea Cochrane au analizat anterior dovezile privind măștile în noiembrie 2020.

Acea revizuire a fost criticată deoarece nu a inclus niciun studiu din pandemia de Covid din cauza cercetărilor limitate de la acea vreme.

Elevi cu mască

Ce au descoperit cercetătorii

Un studiu danez separat, realizat în primăvara anului 2020, cu peste 6.000 de participanți, a constatat că purtarea unei măști nu a făcut nicio diferență statistică în ceea ce privește faptul că oamenii au făcut sau nu Covid. Dar cercetătorii săi s-au străduit să găsească o revistă importantă dispusă să publice rezultatele.

Cercetătorii Cochrane și-au actualizat analiza cu 11 studii suplimentare care au implicat mai mult de 600.000 de persoane, aducând numărul total de studii la 78. Analiza a fost publicată săptămâna aceasta în revista Cochrane Database of Systematic Reviews.

Unele dintre studiile suplimentare au analizat Covid, în timp ce altele au fost efectuate înainte de pandemie și au analizat gripa și alte boli respiratorii.

Acestea au inclus studii privind pandemia Covid – două din Mexic și câte unul din Anglia, Norvegia și Bangladesh, plus studiul danez.

Cercetătorii au adăugat doar studiile controlate și randomizate (RCT) care au analizat efectul intervențiilor fizice de protecție împotriva bolilor, inclusiv purtarea măștii.

RCT-urile sunt metoda optimă pentru a preveni diferențele sistematice dintre participanți care afectează rezultatele. În studiile RCT, grupurile de mască și de control sunt alese aleatoriu din aceeași populație eligibilă.

Principalele rezultate pe care cercetătorii Cochrane le-au măsurat au fost numărul de cazuri de îmbolnăviri de tip gripă și Covid și orice evenimente adverse care au apărut în urma intervenției.

Cum ne-au afectat sănătatea

Cercetătorii Cochrane au calculat ratele de risc legate de purtarea măștii.

O valoare mai mică de unu indică faptul că intervenția a îmbunătățit rezultatul, iar o valoare mai mare de unu arată că a înrăutățit rezultatul. Cu cât valoarea raportului de risc este mai apropiată de unu, cu atât efectul a fost mai mic.

Cercetătorii au observat un risc ridicat de părtinire în cadrul studiilor și o „aderență relativ scăzută la intervenții”, ceea ce face dificilă formularea unor concluzii ferme.

Dar profesorul Balloux a scris pe Twitter: ‘Revizuirile Cochrane sunt „standardul de aur” în medicina bazată pe dovezi.

‘Acestea urmează o metodologie riguroasă și iau în considerare doar dovezi de înaltă calitate. Ca atare, revizuirea a inclus un număr limitat de studii și are o putere moderată de a detecta efecte mici.

‘Indiferent de limitările studiului, rezultatele sale indică faptul că impactul real al măștilor medicale/chirurgicale și al aparatelor de respirat N95/P2 asupra transmiterii virusurilor respiratorii este, în cel mai bun caz, mic’.

Pentru a compara efectul măștilor asupra prevenirii răspândirii Covid și gripei, cercetătorii Cochrane au analizat 12 studii – două la lucrătorii din domeniul sănătății și 10 în comunitate.

Aceștia au constatat că, în comunitate, purtarea unei măști de protecție a feței a redus cu cinci procente riscul de a contracta fie gripa, fie boala de tip Covid.

Studiul a sugerat că, de fapt, există un risc crescut cu un procent de a fi testat pozitiv dacă ați purtat o mască de protecție, dar marjele sunt prea mici pentru a spune acest lucru cu certitudine.

Echipa a declarat că ambele rezultate reprezintă „dovezi de certitudine moderată”.

Portrait of asian man wearing N95 mask to against PM 2.5 air pollution.

Efectul măștilor N95

Ei au analizat, de asemenea, efectul măștilor de calitate superioară, cum ar fi N95, în comparație cu măștile chirurgicale standard, dar au fost mai puțin siguri de impactul acestora.

CDC a recomandat ca oamenii să poarte N95 abia după doi ani de la declanșarea pandemiei.

Această parte a analizei a luat în considerare cinci studii – patru efectuate pe lucrători din domeniul sănătății și unul în gospodării – cu un total de 16.000 de participanți.

Acestea au constatat că purtarea unei măști a redus cu 30% șansele de îmbolnăvire clinică respiratorie.

Dar profesorul Carl Heneghan, de la Universitatea din Oxford, care a fost un autor neinclus în lucrare, a recunoscut că „daunele au fost rareori măsurate și slab raportate”, ceea ce înseamnă că a fost vorba de „dovezi cu un grad foarte scăzut de certitudine”.

Măștile N95 sunt chiar mai incomode decât măștile chirurgicale, din cauza materialului gros și a faptului că se potrivesc strâns.

Asistentele care le-au purtat pentru perioade lungi de timp în timpul pandemiei au raportat tăieturi și cicatrici pe față ca urmare a acestui fapt.

Dar acest lucru le face, de asemenea, mai bune în prevenirea infecțiilor decât măștile chirurgicale obișnuite, care sunt prea poroase pentru a bloca trecerea particulelor virale microscopice.

Dezbaterea în jurul măștilor s-a acutizat pentru prima dată în 2020, când oficialii din domeniul sănătății au făcut rabat de la eficiența lor.

„Nu oferă protecția perfectă pe care oamenii cred că o oferă”

Directorul de atunci al NIAID, Dr. Anthony Fauci, a declarat în 2020 că măștile „nu oferă protecția perfectă pe care oamenii cred că o oferă”.

Ulterior, el a sugerat că oamenii ar trebui să poarte măști ca semn de ‘respect’ pentru ceilalți și a recunoscut că a mințit publicul cu privire la eficacitatea măștilor pentru a preveni cumpărarea de panică și a păstra măștile pentru lucrătorii din domeniul sănătății.

Site-ul web al CDC afirmă în prezent că măștile pot ajuta la protejarea purtătorului și a altora de Covid.

Agenția recomandă în continuare americanilor să poarte măști în locurile cu niveluri ridicate de transmitere, cum ar fi în transportul public.

Criticii măștilor susțin că acestea au împiedicat comunicarea și dezvoltarea și progresul copiilor la școală.

Creșterea numărului de cazuri de VSR și de gripă în această iarnă a fost atribuită în parte mandatelor de acoperire a feței, deoarece au împiedicat copiii să dobândească imunitate naturală la alte boli, conchide sursa.

 

Prisăcaru Theona

Mi-am descoperit pasiunea pentru jurnalism in urma cu mai mulți ani si pot spune ca profesia nu este deloc usoara, ci extrem de solicitanta, plina de dinamism, care aduce noi provocari in fiecare zi. Totodata, implica si o doza mare de responsabilitate. Va multumesc atat pentru aprecierile voastre, cat si pentru criticile constructive!

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel