Sari la conținut

Adevărul despre medicamentele pentru tuse. Medic: Aceste antitusive acționează la nivel central 

Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
Sirop de tuse

Adevărul despre medicamentele pentru tuse. Medicamentele antitusive se prezintă în general sub formă de siropuri indicate pentru a calma tusea uscată și iritantă, în condiția să fie luate cu atenție. Utilizarea lor este controversată de mai mulți ani, dar este pusă la îndoială de numeroase instituții.

Definiție și indicație: ce sunt medicamentele împotriva tusei?

Medicamentele antitusive sunt utilizate pentru a ameliora tusea uscată și iritantă, „cu alte cuvinte, tusea neproductivă”, spune Christine Salavert-Grizet. Acestea sunt disponibile în farmacii, cel mai adesea sub formă de siropuri de băut.

„Există mai multe categorii de antitusive, în funcție de modul lor de acțiune – central sau periferic – și de ingredientul sau ingredientele active”, a adăugat farmacistul.

Antitusive sau fluidificatoare bronșice (mucolitice)?

Medicamentele mucolitice, cunoscute și sub numele de fluidificatoare bronșice, sunt utilizate pentru a trata tusea grasă, cunoscută sub numele de tuse „productivă”: ele ajută la evacuarea mucusului care blochează căile respiratorii ale pacienților.

„Fluidificatorii bronșici sunt disponibili sub formă de siropuri sau de pliculețe de pulbere care trebuie dizolvate. Ele conțin, în general, carbocisteină sau acetilcisteină”, precizează farmacistul. Și să insiste asupra faptului că utilizarea lor este contraindicată în caz de tuse uscată!

La fel, utilizarea antitusivei este contraindicată în cazul tusei umede, deoarece pot menține – sau chiar agrava – congestia bronșică.

O tuse uscată poate deveni uneori uleioasă”, subliniază Christine Salavert-Grizet. Dacă aceasta persistă mai mult de trei săptămâni, cel mai bine este să vă consultați medicul. O tuse care durează poate fi un semn al unei patologii respiratorii.

Opiacee, antihistaminice, plante medicinale… Care sunt principalele medicamente împotriva tusei?

Așa cum am menționat mai sus, există mai multe categorii de antitusive.

„Aceste antitusive acționează la nivel central și cresc pragul de declanșare a tusei”, spune farmacistul. Ea adaugă: „Aceste medicamente sunt disponibile numai pe bază de prescripție medicală, deoarece utilizarea lor a fost de mult timp deturnată în scopuri de dependență.

Care sunt contraindicațiile la administrarea medicamentelor pentru tuse?

Cu riscul de a ne repeta, medicamentele împotriva tusei nu trebuie utilizate în cazul tusei productive. În funcție de tipul de antitusiv, există, de asemenea, contraindicații specifice.

Medicamentele antitusive opioide nu trebuie utilizate la copiii cu vârsta sub 30 de luni, în caz de astm, insuficiență hepatică sau respiratorie și nici în caz de sarcină sau alăptare”, precizează Christine Salavert-Grizet. Pentru a limita riscul de interacțiune medicamentoasă, acestea nu trebuie prescrise în același timp cu morfina sau cu medicamente antidepresive (IMAO).

Antihistaminicele antitusive sunt contraindicate femeilor însărcinate și copiilor cu vârsta sub 2 ani, în caz de antecedente de agranulocitoză, glaucom cu unghi închis și tulburări de prostată (adenom).

În cazul medicamentelor naturiste și homeopatice împotriva tusei, cereți sfatul medicului dumneavoastră sau al farmacistului.

Care sunt efectele secundare și riscurile potențiale?

Toate medicamentele împotriva tusei prezintă un risc de alergie la ingredientele active sau la excipienții pe care îi conțin. În decembrie 2022, medicamentele opioide pentru tuse pe bază de folcodină au fost chiar retrase de pe piața europeană (a se vedea mai jos).

Medicamentele opioide împotriva tusei au mai multe efecte adverse:

  • somnolență;
  • greață;
  • o senzație de amețeală;
  • constipație.

Dacă sunt administrate pentru o perioadă lungă de timp și/sau în doze mari, acestea pot provoca, de asemenea, depresie respiratorie. Ca să nu mai vorbim de riscul de dependență.

Antihistaminicele antitusive provoacă, în principal, o puternică somnolență (efect sedativ). Dar ele pot avea și efecte anticolinergice:

  • uscăciunea gurii,
  • constipație,
  • retenție urinară,
  • tulburări de vedere care pot agrava glaucomul.

Alte tipuri de antitusive sunt, în general, mai bine tolerate. Adresați-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului cu privire la potențialele efecte secundare!

Siropurile de colcodină sunt acum interzise în Europa

La începutul lunii decembrie 2022, Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) a decis să interzică vânzarea mai multor siropuri pentru tuse care conțin folcodină.

Motivul? Dacă această substanță este consumată în săptămânile sau lunile care preced o anestezie generală, poate provoca o reacție alergică gravă (șoc anafilactic).

Unsplash

Care sunt precauțiile de utilizare a antitusivei?

După cum ați înțeles, utilizarea antitusivelor nu este lipsită de riscuri. Pentru a le utiliza în siguranță, respectați următoarele reguli:

  • Nu utilizați un antitusiv dacă aveți tuse convulsivă;
  • Nu combinați un antitusiv cu un sirop de tuse; respectați doza (nu o măriți pentru că simptomele se înrăutățesc);întrebați despre interacțiunile medicamentoase înainte de a lua un medicament nou;
  • Evitați consumul de alcool în timpul tratamentului, deoarece acest lucru poate crește somnolența;
  • Nu depășiți durata tratamentului (de obicei nu mai mult de cinci zile) fără sfatul medicului.
Maria Mocanu

Sunt Maria Mocanu și am o vasta experienţă profesională! Sunt o fire creativă, sociabilă, veselă și îmi place să scriu. Am o experiență în media de peste 15 ani, cu nenumărate articole publicate în online, dar și articole de specialitate pentru pasionații și iubitorii de animale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel