Sari la conținut

Adevărul despre nivelul SCĂZUT de COLESTEROL. 5 simptome pe care trebuie să le cunoașteți: risc de sinucidere, cancer sau naștere prematură sunt doar câteva dintre ele

semnul care arata ca ai colesterol crescut
sursa foto: arhiva doctorulzilei
Artere încărcate cu colesterol

Adevărul despre nivelul SCĂZUT de COLESTEROL. 5 simptome pe care trebuie să le cunoașteți: risc de sinucidere, cancer sau naștere prematură.

Colesterolul a câștigat o reputație proastă atunci când majoritatea oamenilor au început să creadă că tot ceea ce face este să înfunde arterele și să mărească riscul de atac de cord, accident vascular cerebral sau boală coronariană.

Dar, în adevăr, grăsimile din sânge fac mai mult decât atât. Această componentă joacă un rol crucial în crearea membranelor celulare, hormonilor și, cel mai important, vitamina D.

Colesterolul este de două tipuri, bun și rău (lipoproteine ​​de înaltă densitate cunoscute sub numele de HDL sau low- lipoproteinele de densitate cunoscute sub numele de LDL). În mod ideal, nivelurile de HDL ar trebui să fie mai mari decât LDL și aceasta fie este creată de ficat, fie obținut din grăsimile pe care le consumăm.

În funcție de aportul de grăsimi, cantitatea și tipul acesteia, nivelurile de colesterol fluctuează. Cu toate acestea, nivelurile scăzute sunt la fel de rele ca și nivelurile ridicate. Deși rar, poate avea mai multe efecte negative asupra sănătății.

Adevărul despre nivelul SCĂZUT de COLESTEROL. 5 simptome pe care trebuie să le cunoașteți

Te întrebi dacă nivelul colesterolului tău este prea scăzut? Cunoașteți simptomele afecțiunii pentru a fi sigur.

1. Anxietate: Oricât de ciudat ar suna, anxietatea ar putea fi un predictor pentru niveluri scăzute de colesterol. Dovezile sugerează că atât bărbații, cât și femeile pot prezenta semne ale afecțiunii atunci când lipidele lor din sânge sunt scăzute. Consumul de grăsimi sănătoase, cum ar fi nucile, semințele și peștele gras, ar putea fi util pentru pacienți.

2. Depresie: Studiile spun că colesterolul este o necesitate pentru sănătatea mintală. Creierul, un organ bogat în colesterol, atunci când este privat de grăsimi esențiale, poate suferi leziuni pentru a declanșa anxietatea sau depresia. Nivelurile scăzute de colesterol, potrivit experților, pot duce la tulburări depresive majore, un risc ridicat de deces și chiar sinucidere.

3. Accident vascular cerebral hemoragic: Derutant pentru mulți, incapacitatea de a obține niveluri suficiente de colesterol poate crește, de asemenea, riscul de accident vascular cerebral hemoragic. Pe de o parte, consumul de prea multe grăsimi poate înfunda arterele și crește riscul de accident vascular cerebral – și pe de altă parte, conform unui studiu amplu, nivelurile foarte scăzute de colesterol pot fi, de asemenea, mortale.

4. Cancer: Deși rar, colesterolul scăzut și riscul de cancer ar putea fi legate. Studiile afirmă că scăderea lipidelor din sânge ar putea fi o consecință a cancerului nediagnosticat. Menținerea unui nivel bun de colesterol ar putea fi de protecție împotriva riscului de cancer.

5. Nașterea prematură: Un studiu din 2015 asociază nivelurile scăzute de colesterol cu ​​un risc crescut de nașteri premature. Descoperirile inițiale sugerează că prea puțin colesterol poate, dar la fel de dăunător ca și prea mult colesterol în timpul sarcinii. Prin urmare, se recomandă să consumați des nuci, semințe și pește gras pentru a menține lipidele din sânge.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel