Sari la conținut

Poți avea cancer fără să știi. Nu ignora niciodată aceste simptome tăcute!

Institutul Național al Cancerului subliniază că este o boală în care celulele proliferează fără control, adică într-o manieră neregulată. Cancerul începe oriunde în corp, răspândindu-se în tot corpul, unde celulele deteriorate se formează „când nu ar trebui”.

Organizația Mondială a Sănătății, OMS, spune că în 2020 aproximativ 10 milioane de oameni vor muri din cauza cancerului, cel mai frecvente fiind cele de plămâni, colon și rect.

De menționat că obiceiurile nesănătoase care sunt asociate cu cancerul sunt: ​​consumul de tutun, alcool și un plan alimentar de proastă calitate. Multe cazuri pot fi vindecate dacă sunt detectate devreme și tratate eficient.

Instituția dezaprobă unele gânduri colective care au apărut după dezvoltarea cancerului la o persoană, precum: este o boală care nu are leac și care se termină cu moartea. Premisa anterioară este respinsă de entitate, deoarece susține că cancerul de sân, tiroida și prostată au o rată de supraviețuire la 5 ani.

Este demn de menționat că mulți oameni au fost vindecați de cancer, iar alții nu; asta depinde totusi de evolutia acestei boli si de tratamentele la care pacientul este supus, asa ca nu se poate spune ca o persoana diagnosticata va muri.

Simptomele unui cancer

Este important de stiut ca simptomele cancerului se dezvolta in functie de locul in care acesta apare, fie in colon, prostata, plamani, printre altele. Cu toate acestea, există semne comune care pot fi o alertă pentru această boală, cum ar fi:

Noduli sub piele, răgușeală, dificultăți la înghițire, dureri musculare, febră, transpirație, sângerare, etc. Cele de mai sus nu înseamnă că este un indiciu clar al cancerului, ci mai degrabă că poate fi un avertisment al unei alte complicații sau începutul acestuia.

cancer
Sursa foto: Pixabay

Detectează precoce cancerul

OMS informează că identificarea la timp a cancerului poate fi favorabilă pentru combaterea avansului acestuia, întrucât pacientul urmează posibile tratamente care îl eradicează.

Din acest motiv, este important să nu minimizezi semnele pe care le prezintă organismul și „mergi la medic dacă se observă anomalii care provoacă îngrijorare”.

Nu este posibil să se determine cât timp poate trăi o persoană fără să știe că are cancer, totuși, este important să fii conștient de simptomele și semnele pe care boala le dezvoltă.

Societatea Americană de Cancer subliniază că există un sistem de stadializare care poate determina stadiul unei boli terminale pentru a ști dacă este sau nu în stadiile incipiente:

  • Dimensiunea tumorii
  • Răspândirea cancerului în ganglionii limfatici.
  • Metastaze, când cancerul se răspândește în tot corpul.

Fiecare cancer are un anumit stadiu în care avansează și este esențial să știm din ce parte a corpului a provenit pentru a-l contracara.

Cancer tăcut

Într-un articol publicat de Mejor con Salud și scris de psihologul Valeria Sabater, sunt descrise principalele simptome ale cancerului anal, care, poate, pot fi neobservate.

În primul rând, diareea și constipația, aceasta din urmă înțeleasă ca dificultăți de evacuare a scaunului deoarece scaunul este nodular și uscat, sunt două simptome care nu sunt neapărat asociate cu acest cancer. Cu toate acestea, funcționarea defectuoasă a mușchilor intestinelor, care nu controlează expulzarea materiilor fecale, poate fi originea acestuia.

În unele cazuri,simptomele de mai sus sunt asociate cu hemoroizi, care conform Clinicii Mayo, reprezintă inflamația venelor găsite în anus, care pot fi de natură internă și externă.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel