luni, septembrie 26, 2022

Adevărul despre produsele BIO. Medic: Degeaba cumperi un produs BIO care este plin de zahăr și grăsime!

Produsele BIO au câștigat teren pe piața din România. Găsim fructe și legume la ouă, carne și lactate, care au pe etichetă specificația 100% natural, dar merită ele acel preț mare? Au ele calități nutriționale superioare?

Nutriționistul Mihaela Bilic spune că sunt unele legume și fructe care au un conținut extrem de scăzut de substanțe chimice, motiv pentru care sunt sigure pentru consum în varianta lor clasică și mai ieftină.

Te-ar mai interesa: Cea mai eficientă și rapidă metodă să scapi de cel...

“Promovate ca având calități nutriționale superioare și fiind cultivate fără îngrășăminte și pesticide, aceste produse au un preț pe măsură. Însă nu întotdeauna investiție financiară merită, mai ales când putem consuma produse locale, de sezon, obținute prin metode responsabile și NEintensive de producție.

Dintre cele 43 de categorii de fructe și legume prezente în Ghidul pesticidelor, cele 10 produse care urmează au o încărcătură de pesticide foarte redusă chiar și atunci când sunt cultivate prin metode convenționale, deci sunt sigure pentru consum și în varianta ne-BIO:

Te-ar mai interesa: Semne și simptome de avertizare că ai un atac de c...

  • legume- broccoli, vinete, varză, ceapă, sparanghel
  • fructe- banane, kiwi, mango, ananas, avocado”, a scris nutriționistul Mihaela Bilic pe Facebook.

Adevărul despre produsele BIO. Medic: Degeaba cumperi un produs plin de zahăr și grăsime!

Dr. Mihaela Bilic recomandă ca în cazul altor 10 produse să fie aleasă varianta BIO.

“Anumite fructe și legume necesită cantități mai mari de pesticide față de altele, de aceea merită să cheltuiți în plus pentru varianta BIO (agricultură biologică) în cazul următoarelor 10 produse:

  • legume-ardei gras, țelină, salată, spanac, cartofi
  • fructe- mere, pere, piersici, căpșuni, struguri.

Dincolo de polemica BIO/ne-BIO, un pericol mult mai mare pentru sănătatea noastră îl pot reprezenta OMG-urile (organismele modificate genetic). Într-o lume în care semințele sunt ameliorate genetic ca să reziste la boli și paraziți, este greu de identificat ce produse mai sunt în prezent ca odinioară- mai ales că și la capitolul “etichete”, legislația este deficitară.

Te-ar mai interesa: Inflamarea vaselor de sange de la nivelul creierul...

În concluzie singurul criteriu de alegere a unui produs de pe raft este să fie minim procesat. Și dacă se poate să fie obținut din ingrediente puține, banale/clasice. Cât despre fructe și legume, carne și pește, lapte și ouă, avem nevoie de furnizori/producători de încredere, care să respecte și alimentul, dar și mediul înconjurător.

Siguranța alimentară trebuie să fie completată de calitate

Iar siguranța alimentară trebuie să fie completată de calitate, degeaba cumperi un produs BIO care este plin de zahăr și grăsime! Ce să mai spun de gust, că l-am pierdut cu totul din vedere…un aliment trebuie să fie în primul rând BUN la gust, e o condiție mai presus de toate!”, mai spune Mihaela Bilic, pe Facebook.

Te-ar mai interesa: Ce efecte are schimbarea bruscă a temperaturilor. ...

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private