Sari la conținut

Adevărul despre șansa gratuită pentru cuplurile infertile. Un reputat medic român a spus tot

Bebelus
Sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro

Adevărul despre șansa gratuită pentru cuplurile infertile. Un reputat medic român a spus tot. Șansa de a ține în brațe propriul copil, tot mai aproape.

Potrivit studiului realizat de Asociația pentru reproducerea umană din Rpmânia, ediția a 2-a, din nefericire, peste jumătate din cuplurile cu probleme de infertilitate nu au reuşit să-şi vadă visul împlinit. Vârsta la care ajung să devină părnți, este prima problemă de natalitate.

În această situație se află peste 150 de mii de cupluri din România, o creştere semnificativă faţă de acum 5 ani, arată studiul.

Așadar, 2022 a fost anul cu cei mai puţini copii născuţi, iar populaţia fertilă este în scădere. Pentru femei, problemele la nivelul trompelor uterine, rezerva ovariană redusă, endometrioza sau problemele la nivelul uterului sunt principalele cauze de infertilitate, iar pentru bărbați problemele la nivelul spermogramei sunt cele mai frecvente, urmate, la mare distanță, de problemele genetice și de cele hormonale.

Mii de cupluri şi femei singure au apelat la programul de creştere a natalităţii al ministerului Familiei. Printre acestea se află și Corina, mamă a patru copii.

Tratamente de fertilizare in vitro

Asociația pentru reproducerea umană din Rpmânia

Aceasta spune că, doi dintre cei patru copii s-au născut în urma tratamentelor de fertilizare. În 2014, femeia a început tratamentele de fertilizare in vitro și s-a născut Alexandra. Potrivit femeii, procedura a fost dificilă, iar pentru Philip, al doile copil născut prin aceeași tehnică, tânăra mama spune că totul a decurs rapid, la o lună de la tratament.

După cele două proceduri de infertilizare in vitro, Corina a mai adus pe lume doi gemeni. Aceștia au venit natural, când nu se așteptau.

„Să caute ajutor de specialitate, să nu meargă doar la medicul ginecolog, și să lupte pentru visul lor, pentru că e mare bucurie să-ți copilul în brațe”, mai spune Corina.

Ce a fost cel mai greu în drumul fertilizării in vitro?

„Foarte mult am suferit prima oară, în Grecia. Mi s-a părut că plec și nu pot să mă întorc după ei. Drumul acela a fost foarte greu. Acum privesc puțin în spate, dar toate tratamentele, toate injecțiile, toate vizitele la medic, toate amânările, au lucrat un pic.

Prima procedură de infertilizare a fost făcute în anul 2014, în Grecia, iar după un au au făcut demersul pentru al doilea copil. Procedura a avut loc în România”, mai spune Corina.

Așadar, cuplurile care doresc să aibă copii pot cere ajutor statului. Prin Ministerul Familiei, pot primi un sprijin în valoare de 15.000 de lei. Peste 11.000 de cereri au fost depuse din decembrie, de când a demarat programul de creştere a natalităţii. 3.000 sunt deja eligibile.

Gabriela Firea, ministrul Familiei, spune că „sunt deja 1.000 de contracte semnate. Am lansat platforma pentru a fi primite mai simplu. Pot fi realizate trei deconturi pe an, față de programul care permitea unul singur, am crescut vârsta de la 42 la 45 de ani, nu am mai făcut referire la AMH”.

Prof. dr. Radu Vlădăreanu, prim-vicepreşedinte, Societatea Română de Obstetrică-Ginecologie, spune că și „femeile singure au posibilitatea să aibă copii, şi femei cu ovocite donate să poarte un copil în pântece. Mergeți cât mai devreme la specialiştii în infertilitate, nu aşteptaţi.

Fertilitatea scade odată cu vârsta şi tot mai mulţi nu mai reuşesc să aibă şi al doilea copil. În ultimii ani, stresaţi de COVID, inflaţie şi războiul din Ucraina, un cuplu din şase a amânat decizia de a face copii”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel