Sari la conținut

Adevărul despre tratamentele balneo de la Sovata pentru pacienții post-oncologici

tratamente balneo
Sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro

Adevărul despre tratamentele balneo de la Sovata pentru pacienții post-oncologici. Cum funcționează tratamentele? După cancerul de sân, majoritatea femeilor din întreaga lume au cancer de col uterin. Vestea bună este că multe cazuri pot fi acum vindecate dacă sunt diagnosticate într-un stadiu incipient al bolii. Prin urmare, multe femei cu cancer de sân și de col uterin (care acum sunt vindecate, din fericire) ar dori să știe dacă remediul cu hrișcă poate fi folosit.

Important de știut că stațiunea Sovata oferă persoanelor aflate în stadiul post-cancer mamar sau de col uterin beneficii precum: climatul sedativ, relaxant, înotul în bazine cu apă simplă, gimnastică medicală individuală și gimnastică funcțională, oxigenoterapie forte, proceduri la distanță de tumora inițială tip masaje blânde pe zone mici, TENS/ultrasunet, tratamente de înfrumusețare fără electroterapie, proceduri wellness blânde.

De altfel, în ultimii ani se pune tot mai mult problema tratării precoce în stațiuni balneare a pacienților post-tratament pentru cancer cu diverse localizări, iar la bază există 3 motive:

1. numărul pacienților diagnosticați cu cancer rămâne în creștere;

2. tratamentele oncologice devin tot mai puțin invazive și mai eficiente (inclusiv imunoterapia), la fel și metodele de excludere a recidivelor tumorale (PETscan, teste genetice moleculare, etc);

3. pacienții aflați în perioada post-cancer au dreptul la reluarea cat mai rapidă a vieții socio-profesionale și refacerea optimă a calității vieții.

Tratamentul balnear după încheierea completă a celui oncologic

„Tot mai multe țări, precum Franța, Austria, Cehia, pledează pentru tratament balnear precoce după încheierea completa a tratamentului oncologic, chiar cu recomandarea medicilor oncologi și în programe de sănătate subvenționate de stat”, aflăm de la dr. Suzana Pretorian, balneolog Ensana Health Spa Hotels Sovata.

 Ce este și ce NU este permis din punct de vedere balnear unui pacient aflat în stadiul post-cancer, și la cât timp după tratamentul oncologic?

„Răspunsurile sunt mai frecvent empirice decât de tip <medicină bazată pe dovezi>, deoarece cercetările pe oameni sunt limitate de motive de etică.

Nu există în prezent standarde și protocoale de consens internațional în acest domeniu. Țările cu potențial balnear acționează fiecare pe baza experienței proprii”, adaugă balneologul.

tratamente balneo cancer
Sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro

Totuși, există câteva reguli general acceptate în cazul unui pacient aflat în stadiul post-tratament oncologic:

  • Trimiterea într-o stațiune balneară trebuie se face cu acordul medicului curant oncolog;
  • Prescrierea anumitor proceduri balneare se face individual. Dacă se poate exclude cu certitudine prezența metastazelor, teoretic pacientul poate beneficia de tratament balnear!

În absența altei experiențe medicale locale de certitudine, se respectă regula clasică:

  • „Procedurile balneare pot fi începute la 5 ani după tratament oncologic, cu condiția controalelor anuale repetate negative și acordul medicului curant oncolog”;
  • În faza de convalescență (primele 6 luni post-tratament oncologic) se va evita trimiterea pacientului în stațiuni balneare cu climat solicitant (câmpie/stepă, litoral, munte – adică altitudini sub 200 metri, și peste 800 metri), din cauza suprasolicitării de aclimatizare.

Cui se adresează tratamentele efectuate la Sovata?

Stațiunea Sovata se pretează pacienților post-oncologici încă din faza de convalescență, deoarece dispune de climat sedativ, de cruțare, efortul de aclimatizare fiind minim. În bazele de tratament ale hotelurilor Ensana (Sovata, Brădet, Ursina) sunt utilizate apa sărată hiperconcentrată și nămolul sapropelic, ambele extrase din Lacul Ursu, ca factori naturali de cură specifici”, punctează dr. Suzana Pretorian, potrivit desprespa.ro.

Maria Mocanu

Sunt Maria Mocanu și am o vasta experienţă profesională! Sunt o fire creativă, sociabilă, veselă și îmi place să scriu. Am o experiență în media de peste 15 ani, cu nenumărate articole publicate în online, dar și articole de specialitate pentru pasionații și iubitorii de animale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel