Sari la conținut

Adina Alberts, despre cazul Simonei Halep: Pare a fi mai degrabă un sabotaj…

Dr. Adina Alberts
Sursa foto: arhiva doctorulzilei
Adina Alberts, despre uleiul de chimen negru

Medicul Adina Albertes a scris pe pagina sa de socializare câteva rânduri despre medicamentul care i-a adus suspendarea Simonei Halep. 

Adina Alberts scrie că Roxadustatul se eliberează doar pe bază de rețetă și dă multe reacții adverse, unele fiind foarte grave.

Medicamentul la care Simona nu ar fi avut acces de una singură, Roxadustatul se eliberează doar pe bază de rețetă.

Nu există varianta ca această substanță să fi fost conținută într-un alt preparat mai complex, cu eliberare fără rețetă, și Simona să îl fi luat din greșeală.

Roxadustatul este un preparat apărut recent, avizat de EMA în 2021; acesta inhibă unii factori care produc hipoxie. Adică oferă o mai bună oxigenare a țesuturilor. Este aprobat în UE, în principal pentru beneficiile pe care le poate aduce bolnavilor cu insuficiență renală cronică.

Medicamentul are MUUULTE reacții adverse, unele foarte grave, de aceea în prospectul acestuia este stipulat clar că produsul necesită studii în continuare. Iar în SUA, Roxadustat nu există pentru că nu este avizat de FDA.

Sunt peste 700 de substanțe interzise cu care Simona s-ar fi putut dopa dacă asta i-ar fi fost intenția. Substanța denumită roxadustat este una dintre ele. Nu e nici cea mai eficientă, nici cea la inofensivă. Și e și cea mai nouă… Găsiți lista completă în comentarii.

Privită strict din această perspectivă, situația pare a fi mai degrabă un sabotaj…” a scris medicul Adina Alberts pe pagina sa de Facebook.

Simona a fost testată pozitiv la un control antidoping

Cea mai bună jucătoare română de tenis, Simona Halep, fost număr 1 la nivel mondial, a fost testată pozitiv la un control antidoping, motiv pentru care a fost suspendată temporar din activitatea competiţională.

Anunţul a fost făcut de Agenţia Internaţională de Integritate în Tenis, care precizează că sportiva a fost notificată încă din 7 octombrie.

Potrivit organismului internațional, testul a fost realizat în timpul turneului US Open din acest an, din august-septembrie, iar rezultatul a arătat că Simona Halep a folosit Roxadustat, un medicament inclus în acest an pe lista de substanțe interzise a Agenției Mondiale Antidoping.

Roxadustat este folosit în tratarea anemiei care apare în bolile renale cronice. Substanța favorizează producția de hemoglobină și ajută la îmbunătățirea respirației.

Instituția mai precizează că a analizat două probe prelevate pe durata competiției, ambele fiind pozitive.

„Azi începe cel mai greu meci din viața mea: lupta pentru adevăr”, a fost reacția pe Facebook a Simonei Halep, care a confirmat că a fost notificată în privința testului pozitiv.

„Este cel mai mare șoc din viața mea”, afirmă sportiva, care precizează că de-a lungul întregii sale cariere nu a fost de acord cu ideea de a trișa, total în opoziție cu valorile în care a fost educată.

Simona Halep a mai scris că va lupta pentru a dovedi că nu a luat niciodată în mod intenționat o substanță interzisă și s-a declarat încrezătoare că mai devreme sau mai târziu, „adevărul va ieși la iveală”.

La jumătatea lunii trecute, Simona Halep a anunțat tot pe Facebook că a suferit o operație la nas și că nu va mai participa la niciun meci până la final de an, urmând să revină în competiții din 2023.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel