Sari la conținut

Administrarea vaccinului Johnson&Johnson în România. Când va începe imunizarea?

Recent, Statele Unite ale Americii au suspendat administrarea vaccinului Johnson&Johnson în urma sesizării unor probleme de sănătate. Se pare că vaccinul este asociat cu dezvoltarea cheagurilor de sânge. În acest sens, compania a luat decizia de a amâna livrările către Uniunea Europeană, în timp ce Agenția Europeană a Medicamentului investighează problemele raportate.

Patru cazuri serioase de cheaguri de sânge cu trombocite scăzute, dintre care unul fatal, au fost raportate după imunizarea cu vaccinul produs de Janssen, filiala europeană a companiei farmaceutice americane Johnson & Johnson.

Polonia a început de astăzi să administreze vaccinul anti-COVID-19 produs de compania Johnson & Johnson. Potrivit unui oficial de la Varșovia, decizia a fost luată întrucât beneficiile serului sunt mai mari decât potențialele riscuri.

Administrarea vaccinului Johnson&Johnson în România

În urmă cu două zile, Statele Unite au recomandat o pauză în administrarea acestui vaccin, până când se stabilește dacă există vreo legătură cu apariția unor cazuri rare de formare a unor cheaguri de sânge la persoane care au primit acest ser.

Iar compania a luat decizia de a amâna livrările către Uniunea Europeană. Un prim transport a ajuns însă ieri în statele membre, care au decis în marea lor majoritate, inclusiv România, să aștepte recomandările Agenției Europene a Medicamentului, potrivit Rador.

Autoritatea europeană de reglementare a produselor medicale a anunțat că intenționează să facă publice săptămâna viitoare recomandările sale cu privire la vaccinul anti-COVID-19 al celor de la Johnson & Johnson.

Până atunci, a vorbit directorul Institutului pentru Alergii și Boli Infecțioase din Statele Unite, Anthony Fauci, care a declarat că recomandarea de suspendare a vaccinărilor cu serul Johnson & Johnson este doar temporară și nu este o anulare a utilizării vaccinului.

El a mai spus că decizia de suspendare demonstrează faptul că autoritățile americane iau foarte în serios siguranța vaccinului, chiar dacă este vorba de incidente foarte rare, șase cazuri de tromboze la 6,8 milioane de doze administrate. Ieri, experții Centrului american pentru prevenirea și controlul bolilor au amânat o decizie privind  acest ser, insistând că au nevoie de mai multe informații privind eventuale efecte adverse.

Andrada Lăcătuș

Andrada Lacatus studiaza actoria, colaboratoare la Teatrul Maior Gheorghe Pastia si indrageste jurnalismul. Acst lucru a facut ca in anul 2020 sa se alature ca redactor echipei editoriale a Doctorului zilei

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel