Sari la conținut

Ce se întâmplă cu vaccinul Johnson&Johnson. EMA: Beneficiile vaccinului în prevenirea Covid depășesc riscurile efectelor secundare

Ce se întâmplă cu vaccinul Johnson & Johnson. EMA: Beneficiile vaccinului în prevenirea Covid depășesc riscurile efectelor secundare

În urmă cu doar câteva zile, Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) anunța că intenționează să anunțe recomandările sale cu privire la vaccinul anti-Covid Janssen (Johnson & Johnson), a cărui utilizare a fost suspendată în Statele Unite și Africa de Sud din cauza apariției rare a cheagurilor de sânge grave.

„EMA investighează toate cazurile raportate și va decide dacă este nevoie de acțiuni de reglementare,” declara autoritatea de reglementare.

EMA: Beneficiile vaccinului în prevenirea Covid depășesc riscurile efectelor secundare

Potrivit Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV), EMA accelerează evaluarea veccinului Janssen.

„Comitetul de siguranță al EMA (PRAC) revizuiește cazurile foarte rare de cheaguri neobișnuite de sânge care au avut loc în Statele Unite în urma utilizării vaccinului împotriva Covid-19 Janssen (Johnson & Johnson).
Autoritățile americane au recomandat ieri că utilizarea vaccinului ar trebui să fie întreruptă pe timpul revizuirii a 6 cazuri raportate în Statele Unite, unde au fost administrate până acum peste 6,8 milioane de doze ale vaccinului.
Între timp, Janssen a anunțat decizia lor de a întârzia în mod proactiv livrarea vaccinului în UE, în timp ce investigațiile continuă. Primele livrări erau în curs și au fost recepționate de către statele membre, care au primit recomandarea de a le depozita, până la clarificarea situației.
EMA accelerează evaluarea în aceast caz, iar o recomandare este așteptată săptămâna viitoare.
În timp ce revizuirea este în curs de desfășurare, EMA rămâne de părere că beneficiile vaccinului în prevenirea COVID-19 depășesc riscurile efectelor secundare, iar vaccinul rămâne autorizat la nivel european”, se arată într-un comunicat CNCAV.

Ce se întâmplă cu vaccinul Johnson & Johnson

Între timp, primele 60.000 de doze de vaccin Johnson&Johnson au ajuns miercuri în România. Cu toate acestea, nu vor fi deocamdată administrate până când Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) nu va da indicații privind siguranța serului.

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: