Sari la conținut

Adolescentă de 17 ani, vaccinată cu un ser greșit. Care este reacția autorităților

vaccinare anti-covid
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Cele 3 boli transmisibile ce pot fi prevenite prin vaccinare

Adolescentă de 17 ani, vaccinată cu un ser greșit. Care este reacția autorităților.

În cursul zilei de luni, 15 noiembrie, o elevă de la Colegiul Tehnic Raluca Ripan din Cluj, a fost vaccinată din greșeală cu serul produs de Johnson & Johnson, vaccin neaprobat pentru această vârstă, ci doar de la 18 ani în sus.

Adolescentă de 17 ani, vaccinată cu un ser greșit

Ulterior, tânăra a fost informată că s-a produs o încurcătură și a fost vaccinată cu alt ser decât cele aprobate pentru respectiva grupă de vârstă – Pfizer și Moderna.

„M-am dus luni la centrul de vaccinare de la Colegiul Tehnic Anghel Saligny. Am completat cererea și nu mi-a cerut vârsta, numai CNP -ul și datele de pe buletin (adresă, nume).

M-am dus și m-am vaccinat cu Johnson și apoi mi-a spus doamna că nu aveam voie să mă vaccinez pentru că nu aveam 18 ani. Am ieșit și am stat 10 – 15 minute pentru a se vedea dacă apar semne adverse.

Atunci când a vrut să îmi iau certificatul de vaccinare mi-au spus că nu mi-l pot da pentru că nu am 18 ani și că mi-l vor da când o să fac 18 ani (în februarie 2022) sau când se rezolvă”, a povestit eleva, pentru Știri de Cluj.

Care este reacția autprităților. Este vorba de o „greșeală informatică”

Un angajat al centrului spune că programul permite înregistrarea minorilor în sistem, însă certificatul nu poate fi emis.

„S-a transmis mai departe către București problema și așteptăm un răspuns. Tabletele permit înregistrarea în sistem a minorilor, dar nu și eliberarea de certificate dacă s-au vaccinat cu Johnson. Este o greșeală informatică.

Noi avem 500 de persoane pe zi la vaccin și numai un medic și trei asistente. Este un volum mare de muncă. Alături de tânără s-a vaccinat și tatăl ei, cu Pfizer. Tânăra a optat pentru Johnson. Noi am raportat situația la DSP Cluj și la Primăria Cluj-Napoca și așteptăm răspuns”, a spus unul dintre angajații Centrului.

De asemenea, șeful campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiță, spune că „nu se anticipează niciun risc” cu privire la starea de sănătate a tinerei.

„A fost, din câte mi s-a transmis, o eroare la momentul triajului. În momentul în care o persoană vine la triaj, se scanează cartea de identitate şi acolo se vede vârsta şi în funcţie de tipul de vaccin se spune dacă este sau nu eligibil, dacă se poate sau nu vaccina. Persoana a trecut de triaj şi a fost vaccinată.

Ulterior, în momentul în care s-a încercat să se introducă în RENV vaccinul, evident că nu s-a putut face acest lucru, pentru că a apărut o eroare de introducere, ţinând cont că vaccinul Johnson&Johnson este autorizat în acest moment doar peste vârsta de 18 ani. Sigur că este un lucru care nu trebuie să se întâmple”, a declarat Valeriu Gheorghiță.

Valeriu Gheorghiță a aexplicat de ce nu anticipează vreun risc privind starea de sănătate a adolescentei din Cluj.

„Nu se anticipează niciun risc. Din punct de vedere al profilului biologic, imunologic, la peste 17 ani, respectiv 18 ani, organismul nu este diferit ca reactogenitate şi ca imunogenitate. Cred că principala recomandare este să ne asigurăm că personalul vaccinator cunoaşte foarte bine instrucţiunile şi le şi respectă”, a mai spus medicul Valeriu Gheorghiță.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel