Sari la conținut

Adrian Marinescu explică tot ceea ce trebuie să știi despre varianta Delta. Cât de repede se transmite, cum ne protejăm și cât de eficiente sunt serurile?

mijloace terapeutice
Sursa foto: EDUARD VINATORU / MEDIAFAX FOTO
Adrian Marinescu, medic infectionist la Institutul National de Boli Infectioase ,,Prof. Dr. Matei Bals”

Medicul Adrian Marinescu, director medical al Institutului „Matei Balş”, oferă cele mai importante detalii despre varianta Delta. Acesta este cea mai îngrijorătoare tulpină dintre cele descoperite și este direct asociată cu apariția noilor valuri ale pandemiei de coronavirus.

Varianta Delta are o contagiozitate crescută, ceea ce o face extrem de periculoasă, la nivel global. Cu toate acestea, medicii susțin că aceasta nu provoacă forme mai severe de boală. Totuși, experții avertizează că numărul infectărilor va crește substanțial în perioada următoare.

Adrian Marinescu dezvăluie cele mai importante detalii despre varianta Delta

 Cât de uşor se transmite, la persoanele care poartă mască, în interior, în exterior?

„Sigur că lucrurile sunt şi subiective, dar sunt date, care fac comparaţii chiar la nivel de cifre şi se spune în felul următor că, dacă la variantele anterioare o persoană infectată, statistic vorbind, putea să transmită la 3-4 în jurul lui, în momentul de faţă avem 6 sau 7 persoane care se pot infecta plecând de la o persoană bolnavă. Dar sigur că e o discuţie generală.

În principiu, dacă masca este purtată corect şi acoperă etanş faţa şi păstrăm regulile generale de igienă, de aerisire, atunci când vorbim de încăperi şi mai ales dacă avem foarte multă grijă cu distanţarea în spaţiile închise, sigur că riscul este categoric mai mic. Atunci, în spaţiul deschis, chiar dacă este vorba de o variantă care se transmite mai uşor, nu înseamnă că ne aşteptăm să avem multe infectări. Aici avem discuţiile separate de vaccinare. Dacă vorbim de vaccinare, facem alte logici”, explică medicul infecționist Adrian Marinescu pentru RRA, citat de Rador.

Ce nivel de protecție asigură vaccinurile anti-COVID?

„E clar că eficienţă e mai redusă. Când vorbim de cifre, aici e discutabil, pentru că sunt multe studii care au ceva variaţii. S-a vorbit de procente, care erau spre 70% sau chiar mai mult, 80%, acum vorbim şi de cifre mai mici. E clar că sunt două aspecte.

Dacă vorbim de riscul de a mă infecta, în momentul în care sunt vaccinat şi de a transmite, clar că riscul este mai mic, dar există. Dacă vorbesc de faptul că totuşi voi face o formă uşoară, aici lucurile sunt mult mai clare şi într-un procent important e clar că mă voi proteja, adică nu voi face acele forme cu complicaţii importante, care de fapt îmi pun viaţa în pericol. Până la urmă de aici ar trebui să plecăm”, afirmă medicul.

Cum recunoaștem îmbolnăvirile cu tulpina Delta?

„Sigur că e foarte greu să recunoşti, nu-ţi dai seama în momentul în care vezi un pacient din simptomatologie că are varianta Delta, dar cred că ar trebui să fie foarte clar pentru noi toţi că acest val, acest moment epidemiologic se referă predominant la varianta Delta, deci noi ne aşteptăm ca pacienţii să fie cu această variantă indiană”, explică specialistul.

Va fi necesară a treia doză de vaccin anti-COVID?

„Foarte probabil că va fi necesară. Şi explicam şi cu alte ocazii că nu e vorba doar de durata imunităţii, nu de aici plecăm. Dar aici putem să discutăm, imunitatea celulară e mai importantă decât cea legată de anticorpi şi s-ar putea să ţină mai mult decât credeam noi la început. De fapt a treia doză reprezintă şi un update al vaccinului şi are trei avantaje.

În primul rând că se referă la mutaţiile /…/ şi vorbim de o eficienţă net superioară pe varianta Delta sau pe alte variante care pot să apară.

În al doilea rând, vorbim de cei care au o imunitate deficitară şi cei care au o imunitate deficitară ne aşteptăm ca la primele doze să aibă, din păcate, un efect mai slab prin vaccinare, şi atunci venim cu a treia doză, care nu face altceva decât să întărească acest răspuns.

Şi, nu în ultimul rând, trebuie să ne gândim că, până la urmă doza a treia nu se referă doar la moment, se referă la ceea ce va fi peste un număr de luni, pentru că putem să facem o prognoză să ne gândim că peste câteva luni poate să apară şi o altă variantă virală – sigur nu dorim, nu înseamnă că va fi predominantă, dar există acest risc.

Vă aduc aminte că de-a lungul pandemiei au fost multe variante de virus din Africa, din Brazilia, ş.a.m.d. care din fericire nu s-au transmis într-o măsură foarte mare, dar acest vaccin, acest update vine şi rezolvă toate aceste probleme, într-o măsură destul de mare”, adaugă medicul Adrian Marinescu.

Andrada Lăcătuș

Andrada Lacatus studiaza actoria, colaboratoare la Teatrul Maior Gheorghe Pastia si indrageste jurnalismul. Acst lucru a facut ca in anul 2020 sa se alature ca redactor echipei editoriale a Doctorului zilei

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel