miercuri, decembrie 1, 2021

Vaccinarea anti-HPV reprezintă o urgenţă pentru România, aflată pe locul întâi în Uniunea Europeană în ceea ce priveşte mortalitatea cauzată de cancerul de col uterin, atrag atenţia specialiştii din sistem.

Te-ar mai interesa: Embolia pulmonară: primele semne de alarmă că un c...

Copiii, atât fetele cât şi băieţii, ar trebui vaccinaţi începând cu vârsta de 11 ani.

Experţii OMS garantează pentru vaccin. Vaccinarea contra Virusului Papiloma Uman (HPV) este „sigură şi indispensabilă pentru a elimina cancerul de col uterin’”, au subliniat în februarie reprezentanţii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).

Organizaţia recomandă vaccinarea adolescentelor cu vârste cuprinse între 9 şi 14 ani, şi atrage atenţia asupra „zvonurilor nefondate”, care au împiedicat amplificarea vaccinării, crucială în prevenţia cancerului care la nivel global a ucis 310.000 de femei,

Te-ar mai interesa: Ce trebuie să știe persoanele vaccinate cu Pfizer ...

doar în anul 2018, potrivit adevarul.ro.

România se află pe al doilea loc din Uniunea Europeană în ceea ce priveşte incidenţa cancerului de col uterin, după Bulgaria, dar pe primul loc în ceea ce priveşte mortalitatea. Cancerul de col uterin a urcat pe locul 2 în ceea ce priveşte tipurile de cancer ce afectează româncele de toate vârstele. Organizaţia Mondială a Sănătăţii, dar şi specialiştii din ţară recomandă vaccinarea anti HPV la fetiţele cu vârste cuprinse între 9 şi 14 ani, înainte de începerea vieţii sexuale.

„Aceasta este şi perioada la care răspunsul imun la vaccinare este optim asigurând

Te-ar mai interesa: Vaccinare obligatorie din februarie? O altă țară e...

protecţia adecvată împotriva infecţiei. La această grupă de vârstă vaccinul se administrează în două doze la interval de 6 luni. Vaccinul poate fi administrat şi fetiţelor de peste 14 ani şi tinerelor femei, însă este mai puţin eficace, după începerea vieţii sexuale. Acestora li se recomandă vaccinarea cu 3 doze de vaccin.

Vaccinarea nu are nici un efect asupra infecţiilor deja existente. Vaccinarea se recomandă şi băieţilor pentru prevenirea cancerelor anale, peniene şi orofaringiene, dar şi pentru întreruperea transmisiei virusului pe cale sexuală”, a explicat Carmen Ungurean, doctor la

Te-ar mai interesa: Ministrul Sănătății, despre măsurile impuse de Săr...

Institutul Naţional de Sănătate Publică.

„Fetele şi băieţii se pot vaccina începând cu vârsta de 11 ani. Ideal este să fie vaccinaţi înainte să intre în contact cu virusul. Să reţinem că transmiterea acestuia nu se face doar pe cale sexuală ci şi prin mână murdară, respectiv prin masturbare. Odată cu începerea vieţii sexuale, este evident că infectarea cu HPV se poate întâmpla oricând. După primul contact sexual, până la 65% dintre adolescente trec prin infecţia cu HPV, un procent foarte mare. După această primă infecţie, au un interval de 2 ani în care pot scăpa în mod spontan de virus. Dacă

Te-ar mai interesa: Cu toții facem această greșeală! Cum se gătește co...

asta nu se întâmplă, încep să dezvolte încet leziunile specific HPV-ului. Iar între vârsta de 30-35 de ani (când multe sunt deja mame sau vor să aibă copii) apar leziunile de tip canceros la nivelul colului uterin”, a explicat şi medicul Adrian Streinu Cercel, profesor-doctor Institutul Naţional de Boli Infecţioase „Prof. Dr. Matei Balş”.   Vaccinul oferă protecţie pentru infecţia cu tipurile 16 şi 18 de HPV, care sunt acele tipuri intâlnite în 80% din cancerele de col uterin. Protecţia pe care o conferă vaccinarea durează  pentru cel puţin 10 ani Carmen Ungurean  Institutul Naţional de Sănătate Publică.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor.

Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri

Ultimele stiri