Sari la conținut

De câte ori să aerisești spațiile interioare ca să reduci cu 70% riscul de infectare cu coronavirus

Din cuprinsul articolului

Aerisirea spațiilor interioare. Guvernul Marii britanii îndeamnă populația să deschidă ferestrele la fiecare 10 minute, în această iarnă, pentru a reduce răspândirea coronavirusului.

Experții spun că ventilația va fi mai importantă iarna, deoarece oamenii își petrec majoritatea timpului în interior. Covid-19 se răspândește când mici particule de virus expirate de cei infectați – fie prin respirație, tuse sau strănut – sunt inhalate de o altă persoană. Virusul prosperă în spații închise și neaerisite.
Potrivit unei campanii lansate de Guvernul Britanic, aerisirea spațiilor interioare poate reduce riscul de infecție cu coronavirus cu peste 70%.

În cadrul campaniei, este folosit un material video care ilustrează modul în care coronavirusul rămâne în aer în spațiile închise, crescând riscul ca oamenii să respire particule infectate. Dar imediat ce se deschide o fereastră, aceste particule sunt expulzate din încăpere.

Experții britanici recomandă populației să deschidă ferestrele din 10 în 10 minute, pe tot parcursul zilei – sau să își lase ferestrele întredeschise tot timpul.
Ministrul Sănătății, Jo Churchill, a declarat: „Toți petrecem mai mult timp în interior, iarna, deci ventilația este esențială.

Aerisirea spațiilor interioare

„Pe măsură ce vremea devine mai rece și mai umedă, aerisirea rapidă a locuințelor ajută la reducerea riscului de infectare cu coronavirus.’

Dr. Amir Khan a declarat pentru mailonline care e povestea materialului video: „Este important să ventilați spațiile interioare, mai ales, dacă un membru al familiei are virusul, deoarece acest lucru poate ajuta la prevenirea transmiterii către ceilalți.

„De asemenea, ar trebui să lăsați aerul curat să intre în casă când aveți musafiri și imediat după ce pleacă acesștia.”

Coronavirusul se răspândește, în principal, prin picăturile respiratorii care sunt expulzate în timpul tusei. Acestea cad din cauza gravitației.

Alte particule mai mici, cunoscute sub numele de aerosoli, sunt expirate din nasul și gura unei persoane infectate în timp ce respiră sau vorbește, precum și atunci când tușește.

Se comportă în mod similar cu particulele de fum, doar că cele ale coronavirusului sunt invizibile.

Particulele pot rămâne în aer ore întregi și se pot acumula, în timp, dacă nu există o bună ventilație. Cu cât oamenii petrec mai mult în aceeași cameră cu atât sunt mai susceptibili să se infecteze cu aceste particule, spun experții.

Profesorul Catherine Noakes, de la Universitatea Leeds, care a ajutat la realizarea materialului video a declarat: „Când o cameră nu are aer proaspăt și oamenii generează cantități mari de aerosoli prin activități precum vorbitul tare, atunci transmiterea coronavirusului este cea mai probabilă.

„Aerul proaspăt trebuie să provină din exterior – aerul recirculant înseamnă doar că aerosolii care conțin virusul se deplasează în aceeași cameră, nu sunt eliminate.”

„Unitățile de ventilație sau orice sistem de uz casnic care utilizează aer exterior poate fi la fel de eficient ca deschiderea ferestrelor sau ușilor, atâta timp cât limitează recircularea aceluiași aer.”

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel