Sari la conținut

Locul cu cel mai pur aer din țară, unde oamenii se vindecă de boli. Este cunoscut și sub numele de „Marea de la munte”

Colibita
Sursa foto: .enjoyromania.net
Colibita

Locul cu cel mai pur aer din țară, unde oamenii se vindecă de boli. România este binecuvântată cu foarte multe locuri nu doar frumoase, ci și vindecătoare. Dar există o zonă desprinsă parcă din peisajul munților Alpi, unde aerul este atât de curat, încât inspiri sănătate pură.

Stațiunea Colibița, numită și „marea de la munte”, este o așezare bistrițeană de la poalele munților Bârgău și Călimani. În acest loc special, cerul și pământul, oglinda de apă a lacului, ceața și norii spectaculoși oglindesc parcă toate cele patru anotimpuri într-o zingură zi.

Lacul Colibița are o adâncime medie de 80-90 de metri, o lungime de aproape 7 kilometri și o suprafață de 270 de hectare. Lacul și la talpa muntelui fac ca locul acesta să pară desprins din cele mai frumoase povești.

Locul miraculos în care se respiră cel mai pur aer din țară

Pentru a ajunge la Colibița, trebuie să străbați drumul care șerpuiește dincolo de Bistrița Bârgăului și care te conduce, preț de vreo 7 kilometri, către o zonă sălbatică. În cale îți vor apărea barajul de acumulare și lacul. Locul arată ca-n Austria și Elveția.

Colibita
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Înconjurată de văi și dealuri, această zonă desprinsă parcă din Rai ar avea cea mai mare concentrație de ozon din Europa. Experții insistă că aici se respiră cel mai curat aer din țară, plus că, potrivit oamenilor locului, regiunea are puteri vindecătoare.

Calitatea aerului a adus turiști aici, încă din anul 1923, dar legendele legate de calitatea aerului de la munte datează încă din anii 1800. Ajutată și de frumusețea lacului de acumulare, Colibița și-a câștigat un loc de cinste pe turismului de sănătate. Unii bagă mâna în foc că locul are puteri tămăduitoare. În acest loc este atât de liniște aici, încât îți poți auzi bătăile inimii.

Aerul este atât de curat, încât inspiri sănătate pură. Localnicii susțin că oamenii se vindecă, închip miraculos, de boli foarte grave. Colibița, cunoscută ca fiind „zona cu cel mai curat aer” din România, este așezată pe Valea Bistriței, între Munții Bârgău și Călimani, pe malul lacului Colibița.

Oamenii se vindecă de tuberculoză

Se spune că, în anul 1883, o fetiţă din Bistriţa, fiica unui sas înstărit, Hans Lewi, s-a vindecat de tuberculoză datorită aerului din această zonă, extrem de bogat în ozon. La acea vreme, cazul a făcut multă vâlvă. După puţin timp, şi Erika Schuller, o arhitectă din părțile locului, a scăpat de teribila boală a vremii şi a construit în zonă un sanatoriu cu 16 camere, unde erau trataţi bolnavii de tuberculoză. Instituția medicală a funcţionat până în 1944, când a fost distrusă de un incendiu în timpul războiului, relatează Poarta Transilvaniei pe Facebook.

Un studiu privind calitatea aerului de la Colibița comandat de autoritățile județene, oamenii de știință au confirmat că zona are cel mai curat aer din România.

Poveştile celor care s-au vindecat de tuberculoză datorită proprietăţilor curative ale aerului din zonă au fost confirmate printr-un studiu comandat de Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud, care a vrut să vadă dacă aerul de la Colibiţa este într-adevăr special. În urma studiului de aer a rezultat că valoarea concentraţiei maxime de ozon măsurată în Colibiţa este de 90 micrograme/m3. Valoarea medie în România este de 72,6 micrograme/m3”, au spus promotorii zonei.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel