Sari la conținut

Afectează noua tulpină britanică de Covid-19 imunizarea anti-covid? Dr. Adrian Marinescu: „Aceste mutații sunt, în general,…”

Afectează noua tulpină britanică de Covid-19 imunizarea anti-covid? Dr. Adrian Marinescu: „Aceste mutații sunt, în general,…”

Se știe deja că mutația descoperită în decembrie 2020 la SARS-CoV-2 în Marea Britanie, denumită generic tulpina britanică, este mult mai contagioasă. Noua tulpină este mult mai contagioasă și ar fi responsabilă de o mare parte din infectările detectate în sudul Angliei, având o mortalitate cu 30% mai mare decât varianta obișnuită a virusului.

Afectează noua tulpină britanică de Covid-19 imunizarea anti-covid?

Doctorul Adrian Marinescu, medic infecționist la Institutul Matei Balș din Capitală, a declarat pentru Digi24 că, din fericire, noua tulpină britanică nu afectează eficacitatea vaccinului anti-covid.

„Trebuie să înțelegem că virusurile în general suferă în permanență mutații. Ele în general sunt minore și nu pun probleme. E clar că, la un moment dat, cum se discuta cu tulpina din Africa, pot să interfereze și cu vaccinul.

Din fericire, mutațiile identificate pentru tulpina din Marea Britanie nu încurcă în niciun fel vaccinarea în acest moment. Și dacă vorbim de Pfizer-BioNTech, și dacă vorbim de Moderna. Aceste mutații identificate nu au legătură cu acea proteină Spike, proteina prin intermediul căreia virusul pătrunde în celulă”, a declarat Adrian Marinescu.

Acesta a mai precizat că, în cazurile și în care lucrurile se schimbă, autoritățile supraveghează permanent aceste evoluții. Din datele actuale, vaccinul oferă o imunitate de șase luni, dar monitorizarea celor vaccinați continuă.

Dr. Adrian Marinescu: Nu este nevoie de testarea pentru SARS-CoV-2 înainte de vaccinare

Dr. Adrian Marinescu că o regulă clară pentru orice vaccin este aceea că persoanele bolnave cu simptomatologie acută nu se vor vaccina. Acesta a mai precizat că nu este nevoie de testarea pentru SARS-CoV-2 înainte de vaccinare. „Acest lucru care ar îngreuna mult procesul”, susține acesta.

„Facem diferența între infectare și boală. Persoana care este simptomatică și are o simptomatologie acută, indiferent dacă e voba de infecția cu SARS-CoV-2 sau nu, nu va face vaccinarea. Bineînțeles că o va amâna. Este o regulă clară pentru orice vaccin.

Dacă vorbim de cei care sunt asimptomatici, ei s-au infectat, dar nu s-au îmbolnăvit, e o diferență. S-a demonstrat din studii că nu interferă în niciun fel dacă se face vaccinarea, adică nu e nicio problemă, pentru că vor obține printr-un dublu mecanism anticorpii protectori”, a mai spus Adrian Marinescu.

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel