Sari la conținut

Afecțiune ce poate fi confundată cu sindrom sever de intestin iritabil

apendicita
Sursă foto: arhiva doctorul zilei
apendicita

Afecțiune ce poate fi confundată cu sindrom sever de intestin iritabil

Apendicita este o inflamație a apendicelui, o mică umflătură de formă de tub în formă de deget care se găsește în partea inferioară a intestinului gros, de obicei în partea dreaptă a abdomenului. Apendicita este considerată o urgență medicală și necesită tratament imediat pentru a preveni complicații grave, cum ar fi perforarea apendicelui și infecția abdomenului.

Simptomele comune ale apendicitei

Simptomele includ durere abdominală severă, care începe adesea în partea de jos a abdomenului și apoi se deplasează spre partea dreaptă, greață și vărsături, pierderea poftei de mâncare, febră ușoară, balonare și constipație sau diaree.

apendicita
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Diagnostic

Diagnosticul apendicitei se bazează pe istoricul medical al pacientului, examen fizic și rezultatele testelor de laborator, precum analizele de sânge și imaginile medicale, cum ar fi ecografia sau tomografia computerizată (CT). Tratamentul principal al apendicitei este o intervenție chirurgicală de îndepărtare a apendicelui inflamat, numită apendicectomie. Această intervenție poate fi efectuată printr-o procedură laparoscopică minim invazivă sau printr-o intervenție chirurgicală deschisă.

Prognosticul pentru apendicită

În general, prognosticul pentru apendicită este bun atunci când este diagnosticată și tratată rapid. Cu toate acestea, netratată, apendicita poate duce la complicații grave, cum ar fi peritonita (inflamația peretelui abdominal), abcese sau septicemie (o infecție generalizată a sângelui). Este important să căutați îngrijire medicală imediată dacă aveți simptome de apendicită sau suspectați că aveți această afecțiune.

Bine de știut!

Localizarea durerii poate varia, în funcție de vârsta pacientului și de poziția pe care o are apendicele. Când pacienta este o femeie gravidă, durerea poate să dea senzația că vine din partea superioară a abdomenului, deoarece apendicele este situat mai sus în timpul sarcinii.

Cu ce alte afecțiuni poate fi confundată apendicita
Experții ne atrag atenția că apendicita poate fi cu ușurință confundată cu alte afecțiuni ori condiții, cum ar fi:

  • Gastroenterita
  • Sindromul sever de intestin iritabil
  • Constipație
  • Infecții ale tractului urinar sau ale vezicii urinare
  • Boala Crohn
  • O infecție pelvină.

Ruperea apendicelui este o complicație redutabilă

La femei, de asemenea, simptomele similare cu cele ale apendicitei pot avea uneori o cauză de natură ginecologică, cum ar fi o sarcină ectopică (extrauterină), durerea menstruală sau boala inflamatorie pelvină. Reține, însă, că orice afecțiune ori condiție care îți provoacă durere abdominală constantă necesită îngrijiri medicale de urgență, potrivit doc.ro

Complicații

Apendicita acută netratată poate duce la apariția peritonitei, al abcesului local sau a plastronului apendicular.

Peritonita sau ruperea apendicelui este o complicație redutabilă a apendicitei și poate duce la alte complicații, inclusiv la necesitatea unei incizii de mari dimensiuni.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel