duminică, iunie 26, 2022

Afecțiunea care ne tulbură somnul. Potrivit Asociației Americane de Apnee în Somn, milioane de oameni din întreaga lume sunt afectați de problemele legate de somn.

Simptome care pot apărea fără să știm, ca urmare a unei tulburări de somn nediagnosticate sau a unor probleme de sănătate provoacă tulburare de somn.

Afecțiunea care tulbură somnul. Medic: Gâtul se îngustează

„Cei mai mulți oameni realizează că somnul lor este fracturat doar când se simt foarte obosiți a doua zi”, explică dr. Janice Johnston, de la Redirect Health. „Oamenii pot atribui în mod greșit aceste simptome lipsei cofeinei, stresului zilnic sau nocturn , explică medicul.

Te-ar mai interesa: Degetele tale arată AȘA? Poate fi vorba de un simp...

Dacă aveți oricare dintre următoarele simptome după ce v-ați băgat în pat, înseamnă că ar trebui să vă adresați unui medic, scrie Huffington Post.

Semnul apneei în somn

Acesta este cel mai frecvent semnul apneei în somn, o tulburare de somn în care respirația se oprește în mod repetat. În timpul somnului, mușchii se relaxează, iar gâtul se îngustează sau se închide”, explică dr. Zeeshan Khan, director al Institutului de Medicină a Somnului de la Deborah Heart and Lung Center din Browns Mills, New Jersey.

Sindromul de apnee în somn, asociat de obicei și cu sforăitul și sufocarea, trezirea cu gura uscată și dureri de cap.

Te-ar mai interesa: Și-au anulat NUNTA, după 7 ani de relație. Vestea ...

„Un specialist în somn poate comanda un studiu de somn pentru a determina dacă aveți apnee în somn, Acesta se tratează cu un dispozitiv numit CPAP ”, a spus Khan.

Și refluxul acid poate provoca gâfâitul datorită secrețiilor acide din stomac care ajung la esofag. „Adesea, pacienții vor avea o senzație de acru în gură”, a spus Johnston.

Dormitul pe partea stângă, ridicarea jumătății superioare a corpului cu o pernă sau medicamentele antiacide pot ajuta la ținerea sub control a gâfâielii nocturne.

Te-ar mai interesa: Licoare pentru dezintoxicarea ficatului. Lidia Fec...

Somnambulismul
Este considerat o parasomnie sau o experiență nedorită în timpul somnului. „Este o tulburare în timpul celui mai profund stadiu al somnului non-REM, când creierul se află în starea între somn și veghe”, a spus Khan.

Poate fi cauzat de privarea de somn, stres, anxietate și chiar de febră. Luarea anumitor medicamente, cum ar fi hipnoticele, sedativele sau anumite medicamente utilizate pentru tulburările psihice, poate fi și ele un factor care contribuie la somnabulism.

Te-ar mai interesa: Previziuni RUNE 27-3 Iunie. Voropchievici: Totul e...

Sforăitul
Sforăitul este un alt simptom comun al apneei în somn. „Când există o îngustare de-a lungul căilor respiratorii, fie în nas, fie în gât, țesutul începe să vibreze și să emită sforăitul”, a spus Khan. „Acest lucru poate fi asociat cu gâfâitul sau cu horcăiala în timpul somnului, gură uscată și congestia nazală.”

Sforăitul poate fi cauzat și de alergii sau de o răceala comună, precum și de supraponderalitate, a spus Johnston. Dificultățile de respirație și transpirația excesivă sunt simptome suplimentare care pot perturba somnul.

Te-ar mai interesa: Mesajul lui Arsenie Boca pentru credincioși: „Când...

Coșmarurile cronice
Coșmarurile pot fi cauzate de o serie de factori declanșatori psihologici diferiți, cei mai frecvenți fiind anxietatea și depresia. Modificările în programul zilnic, care perturbă sau reduc cantitatea de somn, pot accentua apariția coșmarurilor. Tulburarea de stres post-traumatic poate aduce și ea coșmaruri.

Trezirea frecventă pe timpul nopții pentru a merge la toaletă
Nicturia, sau trezirea frecventă pentru a urina în timpul nopții, crește pe măsură ce îmbătrânim, dar poate fi și un semn că se întâmplă altceva. „Poate fi cauzată de procesul natural de îmbătrânire al vezicii urinare sau poate fi declanșată de o problemă medicală”, a spus Khan.

Cea mai evidentă cauză este consumul de lichide în exces aproape de ora de culcare. Alte afecțiuni care provoacă urinarea frecventă sunt o infecție a vezicii urinare sau a tractului urinar, diabetul, prostata mărită sau insuficiența renală cronică.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private