duminică, iunie 26, 2022

Afecțiuni ginecologice – ce trebuie să știm! Fiecare etapă a vieții, începând cu debutul menstruației, apoi cu al vieții sexuale, poate aduce pentru fiecare reprezentantă a sexului feminin și o serie de afecțiuni din sfera ginecologică.

Ar fi bine să fie informată din timp în legătură cu aceste afecțiuni ginecologice, să recunoască simptomele și, mai ales, să meargă imediat la doctorul specialist pentru a primi un diagnostic și tratamentul potrivit.

Te-ar mai interesa: Caz șocant! Trei frați minori au fost violați, mal...

Pentru a afla care sunt principalele probleme ginecologice ce pot apărea în funcție de vârstă, am stat de vorbă cu Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu specializare în infertilitate.

20 de ani

În prima etapă după începerea vieții sexuale, un risc important îl reprezintă bolile cu transmitere sexuală precum Gonoreea sau Chlamydia, dar și probleme ce sunt legate de măsurile de contracepție folosite ori de sarcină, a punctat dr. Vythoulkas. Bolile cu transmitere sexuală, nedepistate și tratate la timp, pot avea repercursiuni asupra sistemului reproducător, ce duc în timp la infertilitate.

Te-ar mai interesa: Sindromul Willis-Ekbom, boala rară de care suferă ...

Examenele de secreție vaginală, testul Babeș-Papanicolau, Chlamydia și Mycoplasma-Ureaplasma sunt obligatorii a fi făcute anual. Pentru că este o vârstă la care femeile sunt foarte active din punct de vedere sexual, acestea sunt mai predispuse infecțiilor tractului urinar, astfel că recomand folosirea metodelor de contracepție la recomandarea unui medic ginecolog, precum și atenție sporită la igiena zilnică.

Te-ar mai interesa: Studiu. Efectele secundare ale pandemiei: dureri d...

30-40 de ani

Fertilitatea femeii începe să scadă, astfel că dacă se încearcă în cuplu obținerea unei sarcini mai mult de un an, iar aceasta nu apare, se recomandă consultul la medicul specialist în infertilitate, pentru a afla care sunt cauzele întârzierii acesteia. De asemenea, în ultimii ani, vorbim și de apariția menopauzei precoce, ceea ce duce așa cum îi spune și denumirea, la întreruperea menstruației. Tot după 30 de ani, putem vorbi despre apariția chisturilor ovariene, a fibroamelor uterine și a endometritei, afecțiuni ce cauzează dureri greu de suportat, dar și sângerări abundente. Cert este ca la observarea oricărui simptom ce o îngrijorează, fie că este vorba despre un nodul la sân, sângerări menstruale abundente, dureri în zona pelvină etc, recomand doamnelor un consult imediat.

Te-ar mai interesa: Tratament pentru bătături: natural, ieftin și simp...

40-50 de ani

Putem vorbi fie despre apariția unei sarcini, pe cale naturală (mai rar) sau prin procedura de fertilizare in vitro, dar și despre instalarea menopauzei. Perioada de dinaintea menopauzei este caracterizată de un nivel fluctuant al estrogenului, astfel că acesta poate provoca schimbări în ciclul menstrual – sângerările își pot schimba culoarea, numărul zilelor de menstruație pot fi mai scurte sau mai lungi, debitul sangvin este fluctuant și, nu în ultimul rând, pot apărea manifestări caracteristice menopauzei: bufeuri, stare de iritabilitate, depresii, somn tulburat, uscăciunea vaginului (ceea ce duce la durerile în timpul actului sexual) etc. După instalarea menopauzei, afecțiunile maligne de tipul cancerelor de col uterin, ovar, uter și sâni sunt mai des întâlnire. Sunt importante a fi efectuate investigațiile de tipul Babeș-Papanicolau pentru depistarea cancerului de col uterin ori a mamografiilor pentru cancerul de sâni, chiuretajul biopsic în cazul unor sângerări vaginale după instalarea menopauzei etc.

Te-ar mai interesa: Pune creierul la treabă! Sfaturi de la un celebru ...

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private