Sari la conținut

Cele mai cunoscute afecțiuni ginecologice și momentul apariției lor

endometrioză
Sursă foto: pixabay
Care sunt cele mai cunoscute afecțiuni ginecologice

Care sunt cele mai cunoscute afecțiuni ginecologice. Este esențial să înțelegem afectiunile ginecologice și să fim conștiente de momentul în care acestea pot apărea.

Pentru a menține sănătatea ginecologică, vizitele regulate la medicul ginecolog, adoptarea unui stil de viață sănătos și educația asupra corpului feminin sunt esențiale. Prin conștientizarea acestor aspecte, femeile pot lua măsuri preventive și pot gestiona mai eficient afecțiunile ginecologice.

Iată, pe scurt, o privire asupra celor mai cunoscute probleme ginecologice și vârstele asociate acestora:

menopauza
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei

Cele mai cunoscute afecțiuni ginecologice: 1. Infecțiile vaginale

Infecția vaginală se instalează atunci când este destabilizat echilibrul micromediului vaginal de către o bacterie, care afectează aciditatea pH-ului și implicit, scade numărul de lactobacili vaginali.

  • Cauze: Dezechilibrele bacteriene, candidoza.
  • Vârstă de apariție: Poate afecta femeile la orice vârstă, dar este mai frecventă în perioada fertilității.

2. Sindromul ovarelor polichistice (SOP)

Sindromul ovarului polichistic presupune apariția, la nivelul ovarului, a mai multe chisturi mici, pline cu lichid. Aceste mici chisturi (foliculi) conțin ovocite imature și nu pot elibera ovocitele regulat, astfel încât obținerea unei sarcini este împiedicată.

  • Cauze: Dezechilibru hormonal, rezistența la insulină.
  • Vârstă de apariție: De obicei, în perioada adolescenței sau a tinereții.
endometrioza
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Cele mai cunoscute afecțiuni ginecologice: 3. Endometrioza

Endometrioza este o afecțiune ginecologică întâlnită la femeile de vârstă fertilă, care se manifestă prin creșterea anormală a unui țesut similar endometrului, în afara uterului. Astfel, țesutul endometrial poate să apară la nivelul ovarelor, trompelor uterine, colului uterin, vaginului, dar poate crește și pe vezica urinară, pe intestine sau pe alte organe, aflate la distanță.

  • Cauze: Înflamarea țesutului endometrial în afara uterului.
  • Vârstă de apariție: Mai frecventă la femeile aflate în plină activitate reproductivă.

Cele mai cunoscute afecțiuni ginecologice: 4. Fibroamele uterine

Fibromul uterin este cea mai frecventă tumoră ginecologică benignă rezultat al înmulțirii celulelor musculare și conjunctive ce formează, în mod normal, peretele uterului.

Perioadele reproductive, în care nivelele hormonale cresc semnificativ, favorizează apariția și dezvoltarea fibroamelor uterine la femei. Prin urmare, la nivelul uterului pot apărea o serie de noduli fibromatoși cu dimensiuni variabile – de la noduli milimetrici până la cei cu dimensiuni impresionante ce pot atinge mărimea unei sarcini la termen.

  • Cauze: Creșterea anormală a țesutului muscular uterin.
  • Vârstă de apariție: Între 30 și 40 de ani, dar pot apărea oricând în perioada reproductivă.

5. Cancerul de sân și de col uterin

În cazul cancerului de col uterin și cancerului de sân, investigațiile pentru prevenție au rolul de a diminua șansele de dezvoltare a celulelor canceroase și de a identifica, de la primele simptome, orice predispoziție spre această boală. Datorită preciziei investigațiilor periodice, cancerul poate fi tratat și chiar vindecat, înainte de a se extinde la alte organe vitale.

  • Cauze: Factori genetici, infecții HPV.
  • Vârstă de apariție: Depinde de tipul de cancer, dar screening-ul regulat este crucial.
uscaciune vaginala
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

6. Menopauza și problemele asociate

Potrivit medlife.ro, menopauza este o perioadă din viața femeii care ce se caracterizează printr-o reducere a producției de hormoni sexuali, estrogenul și progesteronul. De asemenea, în cursul acestei perioade, încetează menstruația. Altfel spus, este vorba despre o încetare a funcției ovariene, cu tot ce presupune ea.

  • Cauze: Scăderea treptată a producției de hormoni.
  • Vârstă de apariție: În general, în jurul vârstei de 50 de ani.
Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel