Sari la conținut

Africa, număr de cazuri și decese Covid, extrem de scăzut, chiar dacă majoritatea populației e nevaccinată. De ce au imunitate?

Număr de cazuri și decese Covid, extrem de scăzut în Africa, chiar dacă majoritatea populației e nevaccinată. Motivul? Studii recente arată că, în anumite zone ale Africii, s-a atins așa-numita „imunizare de turmă”, după ce aproape 70% din populație a trecut prin boală, scrie libertatea.ro. 

O explicație pentru numărul mic de decese o reprezintă și media de vârstă scăzută și faptul că unele comorbidități asociate, precum diabetul și obezitatea, sunt relativ rare pe continentul negru.

Experții se aștetau ca virusul să facă ravagii în Africa

În plus, arată o analiză publicată de reputatul săptămânal german Der Spiegel, epidemiologii spun că în Africa există multe virusuri comparabile cu COVID la care oamenii sunt expuși mult mai des decât în ​​Europa și, prin urmare, mulți au dezvoltat o „imunitate încrucișată” care îi protejează și împotriva SARS-CoV-2.

La începutul pandemiei, pentru Africa erau construite scenarii de groază. Orașele dens populate, sistemele de sănătate precare și lipsa de igienă din mahalale constituiau o provocare. Experții se așteptau ca virusul să se răspândească rapid, iar bilanțul deceselor să fie catastrofal.
Însă cifrele oficiale privind numărul de cazuri au fost mereu atât de mici, încât nici măcar nu au fost privite ca îndrumător pentru autoritățile sanitare. S-a testat extrem de puțin în general și deloc în cartierele sărace. Potrivit datelor universității americane Johns Hopkins, Kenya a raportat 253.813 cazuri de COVID și 5.305 decese de la începutul pandemiei. Țara din estul Africii are o populație de peste 53 de milioane de oameni.
Prin comparație, România, care are 19 milioane de locuitori, a raportat peste 1,7 milioane de infectări și peste 50.000 de decese.

Explicația: S-a atins imunitatea de turmă

Luni, 1 noiembrie, rata de pozitivare în Kenya a fost de 0,8%. În vârful pandemiei, aproximativ fiecare al patrulea test era pozitiv.
Studii recente au examinat nivelul de contaminare din țările africane. Folosind teste de anticorpi, cercetătorii au măsurat câți oameni au contractat boala de la izbucnirea pandemiei. Unul dintre cercetătorii care au investigat această situație este epidemiologul Isaac Ngere, de la Universitatea de Stat din Washington.
El a testat mii de locuitori din Kenya în mai multe etape, inclusiv din cel mai populat cartier din Nairobi, Kibera.

 „În mai și iunie, 66% din oameni făcuseră boala. Asta a fost înainte de valul violent adus de tulpina Delta. Sunt sigur că valorile din Nairobi sunt acum de peste 70%. Iar asta este aproape imunitate de turmă”, spune epidemiologul de origine kenyană.

Studiul lui Ngere arată și altceva, foarte important: „Mortalitatea cazurilor a fost de 20 de ori mai mică decât în ​​alte țări din Europa sau față de SUA. Este uimitor”.

Ce este imunitatea încrucișată

Isaac Ngere mai precizează că nivelul ridicat de contaminare este probabil unul dintre motivele pentru care vedem atât de puține cazuri în acest moment. Întrebat de ce, în condițiile în care majoritatea populației a fost deja infectată, nu au existat scene de groază ca în India, Ngere nuanțează motivele:

  • vârsta medie tânără a populației;
  • boli precum diabetul și obezitatea, comorbidități asociate COVID, sunt relativ rare în Africa.

 „În special în Africa Centrală și de Est, există multe virusuri similare coronavirusului. Locuitorii sunt expuși mult mai des decât în ​​Europa, de exemplu. Prin urmare, presupunem că mulți au dezvoltat un fel de imunitate încrucișată care protejează acum și împotriva SARS-CoV-2”, spune cercetătorul.

Echipa lui investighează în prezent dacă malaria ar putea declanșa o astfel de protecție împotriva formelor severe de COVID, deoarece anticorpii sunt foarte asemănători.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel