Sari la conținut

Agenția de sănătate a UE sfătuiește statele membre să planifice vaccinarea împotriva variolei maimuței. Cine și când trebuie să se imunizeze

Agenția de sănătate a UE sfătuiește statele membre să planifice vaccinarea împotriva variolei maimuței. Cine și când trebuie să se imunizeze.

Agenția UE pentru boli infecțioase urmează să recomande statelor membre să pregătească strategii pentru posibile programe de vaccinare pentru a contracara cazurile în creștere de variola a maimuțelor , pe fondul dovezilor tot mai mari ale transmiterii comunitare a bolii.

Agenția de sănătate a UE sfătuiește statele membre să planifice vaccinarea împotriva variolei maimuței. Cine și când trebuie să se imunizeze

Programele ar folosi vaccinul împotriva variolei și ar imuniza contactele apropiate ale cazurilor confirmate.

Potrivit Finacial Times, Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC), a declarat, ca răspuns la întrebările de duminică, că va face recomandarea într-o evaluare a riscurilor care va fi publicată luni. Orice impuls de vaccinare ar folosi jab-ul existent împotriva variolei, deoarece nu există o inoculare aprobată împotriva variolei maimuței și ar însemna imunizarea persoanelor în contact apropiate cu pacienții confirmați de variola.

S-a demonstrat că imunitatea la variolă oferă o anumită protecție încrucișată împotriva variolei maimuțelor. Variola a fost declarată eradicată în 1980, dar rezervele de vaccinuri au fost menținute pentru a se proteja împotriva unei posibile reapariții.

ECDC din Stockholm a remarcat că „nu a fost o decizie ușoară” să se recomande vaccinarea împotriva variolei persoanelor în contact apropiat cu variola maimuțelor în această etapă și a spus că ar trebui întreprinsă o analiză risc-beneficiu pentru fiecare individ afectat.

Vaccinul disponibil în UE, Imvanex, de la producătorul danez de medicamente Bavarian Nordic, nu este autorizat pentru utilizare împotriva variolei maimuțelor și nu există date privind siguranța utilizării lui la cei care sunt imunodeprimați sau la copiii mici, cei cu cel mai mare risc de boală, a spus ECDC.

Abordarea, cunoscută sub numele de profilaxie post-expunere, este recomandată deoarece boala se răspândește printre indivizi fără legături cunoscute cu un alt caz confirmat sau regiune afectată, în ceea ce este cunoscut sub numele de transmitere comunitară.

Vaccinul este disponibil și în Marea Britanie, unde autoritățile sanitare au recomandat o strategie similară

Oamenii de știință și autoritățile din domeniul sănătății se luptă să înțeleagă mai bine focarul, cel mai mare până în prezent în afara zonelor în care este endemic. Până sâmbătă, 92 de cazuri confirmate de laborator au fost raportate la OMS din 12 țări în care virusul nu circulă în mod normal.

Israelul, Austria și Elveția au declarat că și-au confirmat primele cazuri duminică.

Variola maimuței este o boală virală și cele mai multe cazuri până acum, deși nu toate, au fost observate la bărbați care fac sex cu bărbați.

Potrivit ECDC, transmiterea între oameni are loc în cea mai mare parte prin picături respiratorii mari. Deoarece aceste picături nu călătoresc departe, este necesar un contact prelungit. Virusul poate fi transmis și prin alte fluide corporale. Autoritățile sanitare încearcă să excludă transmiterea de aerosoli sau evoluția virusului într-o tulpină mai ușor de transmis.

Organizația Mondială a Sănătății a declarat în weekend că informațiile disponibile sugerează că transmiterea „are loc în rândul persoanelor aflate în contact fizic strâns cu cazuri care sunt simptomatice”.

Toate probele confirmate de laborator până în prezent au fost confirmate ca aparținând subfamiliei Africii de Vest. Până acum nu au fost raportate decese asociate.

Simptomele variolei maimuței

Simptomele sunt asemănătoare gripei și includ, de asemenea, o erupție cutanată, care adesea începe pe față și apoi se răspândește în alte părți ale corpului. Incubația poate dura până la 21 de zile, complicând eforturile de urmărire a contactelor.

„Situația evoluează și OMS se așteaptă să existe mai multe cazuri de variola maimuței identificate pe măsură ce supravegherea se extinde în țările neendemice”, a adăugat organismul de sănătate cu sediul la Geneva.

Acțiunile la Bavarian Nordic, producătorul vaccinului împotriva variolei, au crescut cu aproximativ 55% din 19 mai, când numărul cazurilor europene a început să crească. Un oficial european din domeniul sănătății a spus că „mii” de doze de Imvanex sunt ușor disponibile.

Între timp, președintele american Joe Biden a declarat duminică că focarul „este ceva de care toată lumea ar trebui să fie îngrijorată”. Vorbind din Coreea de Sud, unde se afla într-o vizită oficială, el a spus că SUA sunt în proces de identificare a unui vaccin adecvat pentru a contracara virusul.

Ashish Jha, coordonatorul Casei Albe de răspuns la coronavirus, a declarat duminică pentru ABC că SUA au identificat un caz în Massachusetts și unul în New York și îi urmăresc pe alții. Dar el a spus că acesta este „un virus pe care îl înțelegem” și că există vaccinuri și tratamente pentru a-l combate.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel