duminică, martie 26, 2023

Aglomerație la urgențe. Zeci de copii au fost aduși la spital. Dr. Mihai Craiu: „Umezeala excesivă și vremea capricioasă au dus la…”

Medicul pediatru Mihai Craiu a atras atenția asupra efectelor negative pe care starea vremii, pe de o parte, și redeschiderea colectivităților pentru copii, pe de altă parte, le pot avea asupra celor mici.

Într-o postare pe contul său de Facebook, cunoscutul medic pediatru a vorbit despre aglomerația de la urgențe și despre pericolul care stă în spatele unui medicament folosit greșit.

Te-ar mai interesa: Ce alimente declanșează sindromul intestinului iri...

Aglomerație la urgențe. Medicul Mihai Craiu, semnal de alarmă

„Umezeala excesivă și vremea capricioasă, cuplate cu deschiderea colectivitaților pentru copiii de toate vârstele, au dus la o creștere semnificativă a numărului de prezentări la Compartimentul de Primiri Urgențe al INSMC „Alessandrescu-Rusescu„.

Ieri au fost 142 copii prezentați la CPU.

Bună parte din aceștia au venit pentru maladii acute cu febră și tuse.

Dacă, la aceste acuze, se adaugă și wheezingul („respirația șuierătoare”) atunci urmează o prescripție pentru medicație inhalatorie cu un bronhodilatator, cum este Ventolinul.

Câteva date practice despre administrarea de ventolin…

1. Acesta este un bronhodilatator, adică ajută la relaxarea mușchilor bronșici care sunt contractați, ca atunci când există un cârcel. Adică NU AJUTĂ decât în cazurile de bronhospasm. Nu desfundă nasul, nu oprește secrețiile din căile aeriene și nici nu previne nimic din ce ar putea apărea în viitor. O ușă deschisă complet nu poate fi deschisă mai mult.

Te-ar mai interesa: Părintele Cleopa: Cum să ne izbăvim de lucruri nec...

2. Ventolinul dat degeaba are efecte adverse. Uneori grave – tahicardie, agitație, tremor, manifestări psihotice.

3. Ventolinul administrat prin nebulizare NU ESTE superior celui sub formă de spray, administrat cu spacer. In crizele obișnuite, tratate în altă parte decât în spital, nebulizarea e inferioară administrării corecte de spray.

De ce? Pentru că în cele mai mici căi aeriene ajung doar particulele foarte fine cu diametru între 1și 5 microni. Un nebulizator cu jet produce „o ceață” în care doar 1-5% din particulele emise au această dimensiune optimă. Un spray are 10% din din particulele emise cu diametrul potrivit.

Te-ar mai interesa: Situație CRITICĂ în Vaslui. Șapte comune din judeţ...

La copilul preșcolar sau școlar, tratat acasă, nebulizarea de Ventolin e inferioară sprayului administrat cu spacer”, este mesajul medicului Mihai Craiu.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private