vineri, septembrie 30, 2022

Ai avut un accident și te-ai rănit? Iată ce trebuie să faci dacă te-ai rănit și ești în vacanță, departe de un centru medical. Care sunt primii pași de urmat:

Firește că nu este ceva ce dorim să ni se întâmple, dar accidentele pot fi oricând. Chiar și în vacanță. Mai important este să știm cum să acționăm rapid pentru ca rana să nu se infecteze și să ne vindecăm ușor.

Te-ar mai interesa: Moarte suspectă. Un medic cunoscut, din București,...

În cazul unor căzături de pe bicicletă, de pildă, când există julituri, tăieturi, zgârieturi, este bine să avem la noi ceva care să ne ajute să prevenim infecțiile, să curățăm și să bandajăm rana.

De aceea este neapărat să avem cu noi o trusă de prim ajutor, nu se știe niciodată cât de utilă ne poate fi.

Ce conține trusa de prim ajutor

Este bine ca persoanele care se aventurează în natură şi vor să exploreze cât mai mult să fie pregătite şi pentru situaţiile mai puţin plăcute.

Așadar, este bine să aveţi întotdeauna în bagaj câteva pansamente sterile, leucoplast, rolă tifon, pensetă, apă oxigenată, betadină, rivanol sau alcool sanitar.

Te-ar mai interesa: Inovațiile medicale în tratamentul cataractei: pac...

Toate acestea vă pot fi extrem de utile în cazul în care sunteţi implicat într-un accident minor sau chiar pentru a oferi altcuiva primul ajutor.

În cazul unui accident, nu te panica!

Dacă vă confruntaţi cu o rană uşoară, trebuie doar să urmaţi câţiva paşi simpli și să vă păstrați calmul. Nu veți rezolva nimic dacă intrați în panică:

  • Sângerarea se va opri de la sine în contextul rănilor superficial, de cele mai multe ori. Dacă rana sângerează în continuare, este bine să faceţi compresie cu un pansament steril.
  • Pentru cei care nu dispun de o trusă de prim ajutor, compresia poate fi făcută cu ajutorul unei batiste curate.
  • Curăţarea tăieturii este extrem de importantă pentru a evita o posibilă complicaţie, şi anume infectarea. Astfel, spălaţi din abundenţă zona lezată cu apă oxigenată.
  • Dacă nu dispuneţi de aceasta, puteţi folosi şi o sursă curată de apă. În cazul în care la nivelul leziunii există corpi străini, este indicat ca aceştia să fie scoşi cât mai rapid cu ajutorul unei pensete (clătită în prealabil cu spirt).
  • În situaţia unei tăieturi mai severe, este bine ca după curăţarea şi oprirea sângerării, marginile ei să fie împreunate anterior aplicării unui bandaj.
  • Bandajarea este importantă, pentru a asigura o barieră între interior şi mediul exterior în care există o sumedenie de microbi. Dacă vă confruntaţi cu o simplă julitură, zona poate fi lăsată descoperită după ce a fost în prealabil curăţată.
  • Pentru rănile bandajate se recomandă ca pansamentul să fie schimbat ori de câte ori acesta este umed sau s-a murdărit.
  • Este bine să verificăm rana din când în când. În mod normal, după o tăietură sau o julitură minoră pielea se va vindeca şi îşi va recăpăta aspectul iniţial. În funcţie de adâncimea tăieturii şi de localizarea acesteia pot rămâne cicatrici, notează farmaciata.ro, citată de click.ro.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private