Sari la conținut

Ai des lapsus? Ce este, de ce apare și ce poate ascunde această banală uitare

depresie
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
simptome mai putin cunoscute ale depresiei

Un lapsus, cunoscut și sub numele de greșeală în vorbire sau scăpare lingvistică, reprezintă o eroare accidentală în vorbire sau scriere. Acest fenomen poate apărea în diverse situații și are multiple cauze, fiind o componentă normală a limbajului uman.

Când o astfel inadvertență sau incapacitate a cuiva de a-și aminti un cuvânt se produce în comunicarea orală, termenul corect care denumește acest fapt este lapsus linguae, iar când este vorba de textul scris, lapsus calamai.

O eroare generată de memorie, care poate face pe cineva să exprime altceva decât a intenționat este numită lapsus memoriae, iar când aceasta se manifestă la nivel gestual, când cineva face un alt gest decât intenționase, termenul latinesc este lapsus manus, potrivit destepti.ro.

Ce este un lapsus si de ce apare. Ce boli poate indica

  • Stres și oboseală: Lapsusurile sunt adesea asociate cu stările de oboseală sau stres, deoarece creierul poate avea dificultăți în procesarea informațiilor corecte.
  • Hipotiroidism: Când tiroida secretă o cantitate redusă de hormoni, întreg sistemul psihomotor funcţionează cu încetinitorul, inclusiv memoria.
  • Boala celiacă: Boala celiacă este o tulburare cronică manifestată prin imposibilitatea de a digera glutenul. Pintre manifestări, se află şi uitarea, însă până acum cercetătorii nu au reuşit să explice de ce persoanele cu celiachie au tulburări de memorie.
  • Distragere: Atunci când suntem distrași sau avem prea multe gânduri în minte, crește probabilitatea apariției lapsusurilor, deoarece atenția noastră este împărțită.
  • Presiune socială: În situații sociale tensionate sau în care există o așteptare de a vorbi corect, se poate întâmpla să facem greșeli involuntare.
  • Similaritatea cuvintelor: Când cuvintele au structuri sau sunete similare, creierul poate „schimba” un cuvânt cu altul în mod accidental.

Gestionarea lapsusurilor

  • Nu vă panicați: Lapsusurile sunt naturale și întâmplătoare. Nu încercați să vă scuzați excesiv sau să vă simțiți jenați.
  • Relaxați-vă: Încercați să mențineți un nivel de calm și să vă relaxați pentru a reduce stresul, ceea ce poate ajuta la prevenirea lapsusurilor.
  • Exerciții de atenție: Antrenarea atenției și concentrării poate contribui la reducerea frecvenței lapsusurilor.

Un lapsus, doua la intervale mari de timp, săptămâni sau luni nu trebuie sa vă neliniștească. Dar daca întâmpinați zilnic momente de lapsus, atunci e bine să mergeti la un consult specializat pentru ca această banală uitare poate ascunde mai multe lucruri.

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel