Ai diabet? Iată cum îți păstrezi dinții drepți după tratamentul ortodontic

În cazul unei persoane cu o afecțiune cronică, așa cum este diabetul zaharat, tratamentul nu diferă mult. Mai exact, tratamentul stomatologic la pacientul diabetic este foarte similar cu cel al unui pacient obișnuit.

Mihaela Dan, specialist ortodont în cadrul Clinicii Orto-Implant Expert, spune că imediat după îndreptarea dinților cu aparat dentar, durează foarte mult până se formează os în jurul lor pentru a-i fixa în noua poziție.

De aceea, pentru a ajuta dinții să se fixeze în os și pentru a-i împiedica să recidiveze trebuie purtat un dispozitiv de contenție. Un astfel de dispozitiv este retainerul fix – o sârmă lipită pe interiorul dinților cu material asemănător cu cel de plombă (obturație).

Iată ce trebuie să știi despre retainerul fix, pentru a păstra rezultatele obținute în urma purtării aparatului dentar:

  • Retainerul fix are avantajul major că te va scăpa de grija punerii gutierei seara. Dar, mai ales de grija de a nu o pierde/uita prin diverse locuri.
  • Nu poate fi aplicat la arcada superioară. Doar în anumite tipuri de ocluzie deoarece dinții inferiori ar mușca pe retainer și l-ar dezlipi. Cel mai des retainerul fix se aplică pe cei 6 dinți frontali inferiori, de la canin la canin.
  • Retainerul fix nu permite folosirea aței dentare, deoarece aceasta nu poate trece de sârmă pentru a curăța în întregime fețele interdentare. Astfel, va fi necesară o îngrijire orală foarte atentă, pentru a preveni apariția cariilor interdentare. În plus, tartrul se acumulează mai mult la arcada inferioară. De asemenea, retainerul ar împiedica igienizarea corectă, făcând detartrajul necesar mai des. Detartrajul trebuie făcut cu atenție pentru a nu dezlipi retainerul colat.
  • În cazul dezlipirii accidentale dinții se deplasează și nu mai pot fi readuși în poziția corectă decât cu bracketuri sau cu o serie de gutiere. După scoaterea bracketurilor, pacienții revin la alimentația obișnuită, care cuprinde și alimente dure. Dar, acestea pot duce la dezlipirea retainerului de pe unul sau mai mulți dinți. De regulă, pacientul nu observă imediat, ci când unul dintre dinți, nemaifiind ținut fixat de nimic, migrează.
  • Având în vedere că pacientul diabetic este predispus la apariția parodontozei, cu atât mai mult trebuie să acorde o atenție deosebită igienei. Este știut faptul că acumularea de placă bacteriană și tartru agravează parodontoza. Dacă dinții au deja un anumit grad de mobilitate, retainerul ajută la solidarizarea lor. Practic, acesta împiedică mișcarea lor determinată de scăderea implantării dentare.

Recent Posts

Ce efect au micii asupra organismului? Prof. dr. Vlad Ciurea: Creierul se bucură, dar…

Mult așteptatul grătar cu mici de 1 Mai ar putea să ne provoace probleme de…

27 de minute ago

ANM anunţă cât va ţine vremea rea: Vor fi averse torenţiale

ANM anunţă cât va ţine vremea rea. Elena Mateescu, directorul ANM, a anunţat cât timp…

57 de minute ago

Tragedie în Săptămâna Mare. Nepoată și bunică, decedate după ce au mâncat pește

Tragedie în România în săptămâna patimilor! Nepoata de doar patru ani și bunica ei au…

o oră ago

Află care sunt cele mai întâlnite boli ale sistemului urinar

Pexels Sistemul urinar, alcătuit din rinichi, uretere, vezica urinară și uretră, joacă un rol crucial…

2 ore ago

Horoscopul zilei de 1 mai 2024. Zodiile sunt sfătuite să fie atente la semnele pe care le primesc de la Univers

Horoscopul zilei de 1 mai 2024. Astrolog: Capricornii au nevoie de odihnă, Vărsătorii au șansa…

2 ore ago

Anunț important pentru PENSIONARI. Marcel Ciolacu spune dacă se va asigura plata integrală a pensiilor: Sunt toţi banii, măsuraţi

Recalcularea pensiilor. Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț extrem de important, în condițiile în…

2 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Nicturia

  • DICTIONAR MEDICAL

Boala somnului