Sari la conținut

Ai ficatul gras? Evită aceste alimente cu orice preț!

Boala ficatului gras (steatoza hepatică) este o afecțiune complexă, caracterizată de acumularea de grăsimi în exces la nivelul acestui organ. Boala poate fi vindecată, însă dacă nu este gestionată în mod corespunzător aceasta poate dezvolta o multitudine de complicații.

Adoptarea unui stil de viață sănătos este primul pas către vindecarea ficatului gras. Menținerea greutății normale și alimentația sănătoasă sunt factori importanți pentru îndepărtarea excesului de grăsimi.

O alimentație bogată în fructe, legume, proteine și carbohidrați, dar săracă în grăsimi, zahăr și sare va ajuta persoanele afectate de această afecțiune să revină la o stare bună de sănătate.

Pe de altă parte, este indicat să eviți anumite alimente pentru a opri evoluția bolii.

Alimente pe care trebuie să le eviți dacă ai ficatul gras

Alimente prăjite

Alimentele prăjite sunt extrem de dăunătoare pentru organism. Prin prăjire se eliberează radicali liberi, compuși toxici pentru organism, în special pentru ficat. În timpul prăjirii se oxidează chiar și grăsimile sănătoase din alimente, motiv pentru care este indicat să eviți cât se poate de mult acest mod de pregătire.

Alcool

Alcoolul îngreunează capacitatea naturală a ficatului de regenerare și detoxifiere, blocând procesul de ardere și eliminare a grăsimilor din corp. De asemenea, în cazul persoanelor cu ficat gras este recomandată renunțarea completă la alcool.

Mezeluri

Mezelurile, pateurile de ficat, cârnații, salamul, parizerul sau crenvurștii conțin o cantitate mare de grăsimi și E-uri și foarte puțină carne, de aceea e bine să citești etichetele înainte de a cumpăra astfel de produse.

Dacă totuți se întâmplă să consumi aceste alimente, din când în când, asigură-te că alegi sortimente care să conțină un procent mare de carne și care să nu aibă potențatori de aromă sau de culoare ori conservanți nocivi.

În loc de mezeluri, e bine să îți faci sandvișuri cu friptură rece din carne slabă, pregătită la cuptor în crustă de condimente, cu felii de roșii și salată verde, de exemplu, scrie doc.ro.

Andrada Lăcătuș

Andrada Lacatus studiaza actoria, colaboratoare la Teatrul Maior Gheorghe Pastia si indrageste jurnalismul. Acst lucru a facut ca in anul 2020 sa se alature ca redactor echipei editoriale a Doctorului zilei

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel