marți, octombrie 27, 2020

Steatoza hepatică sau așa cum i se spune în popor – ficatul gras – este o problemă cu care se luptă mulți oameni. De aceea, este indicat să faci tot ceea ce ține de tine pentru a preveni această problemă medicală.

Medicii spun că steatoza hepatică este una dintre cele mai des întâlnite boli de ficat.

Care sunt cauzele principale ale apariției steatozei hepatice:

  • consumul excesiv de alcool, care duce la la steatoza hepatică alcoolică
  • obezitatea
  • diabetul zaharat
  • curele de slăbire drastice și pentru mult timp
  • subalimentația
  • dislipidemia
  • boli metabolice
  • anumite medicamente care au efecte adverse

Citește și:

Care sunt simptomele steatozei hepatice:

În primul rând trebuie spus că acestea sunt discrete, abia observabile la debut. De exemplu, pacientul va avea stări de oboseală, de somnolență, constipație, diaree. Dar și o creștere ușoară în greutate.

Atenție! Atunci când la analizele de sânge apare o creștere a transaminazelor putem spune că pacientul are steatoză hepatică.

De cele mai multe ori, pacientul ajunge la medic pentru un control de rutină. În urma unei ecografii abdominale și a unor analize de sânge se poate stabili diagnosticul.

Citește și:

În ce constă prevenția:

Este esențial să evităm cauzele care duc sau favorizează apariția acestei probleme medicale. Mai exact, trebuie limitat consumul de alcool. Trebuie păstrată o alimentație cât mai sănătoasă, se vor evita prăjelile, băuturile carbogazoase. Trebuie avut în vedere stabilirea cât mai precoce a diagnosticului de diabet zaharat sau a bolilor metabolice, a dislipidemiilor. Se evita scăderea bruscă în greutate. Însă, cel mai important pas în prevenție este menținerea unui stil de viață cât mai sănătos, care include: respectarea orelor de somn, alimentația bogată în vitamine și minerale, respectarea celor 5 mese pe zi. Evitarea dulciurilor. Tratamentul este prescris de medicul specialist gastroenterolog și trebuie urmat în totalitate de către pacient. Iar parte a tratamentului este dieta. Pacientul va trebuie să respecte o anumită dietă cel puțin trei luni.

Parteneri--