Semnele care anunță ficatul gras! Multe persoane se confruntă cu steatoza hepatică

Semnele care anunță ficatul gras! Multe persoane se confruntă cu steatoza hepatică
Semnele care anunță ficatul gras! Multe persoane se confruntă cu steatoza hepatică

Steatoza hepatică sau așa cum i se spune în popor – ficatul gras – este o problemă cu care se luptă mulți oameni. De aceea, este indicat să faci tot ceea ce ține de tine pentru a preveni această problemă medicală.

Medicii spun că steatoza hepatică este una dintre cele mai des întâlnite boli de ficat.

Care sunt cauzele principale ale apariției steatozei hepatice:

  • consumul excesiv de alcool, care duce la la steatoza hepatică alcoolică
  • obezitatea
  • diabetul zaharat
  • curele de slăbire drastice și pentru mult timp
  • subalimentația
  • dislipidemia
  • boli metabolice
  • anumite medicamente care au efecte adverse

Care sunt simptomele steatozei hepatice:

În primul rând trebuie spus că acestea sunt discrete, abia observabile la debut. De exemplu, pacientul va avea stări de oboseală, de somnolență, constipație, diaree. Dar și o creștere ușoară în greutate.

Atenție! Atunci când la analizele de sânge apare o creștere a transaminazelor putem spune că pacientul are steatoză hepatică.

De cele mai multe ori, pacientul ajunge la medic pentru un control de rutină. În urma unei ecografii abdominale și a unor analize de sânge se poate stabili diagnosticul.

În ce constă prevenția:

Este esențial să evităm cauzele care duc sau favorizează apariția acestei probleme medicale. Mai exact, trebuie limitat consumul de alcool. Trebuie păstrată o alimentație cât mai sănătoasă, se vor evita prăjelile, băuturile carbogazoase. Trebuie avut în vedere stabilirea cât mai precoce a diagnosticului de diabet zaharat sau a bolilor metabolice, a dislipidemiilor. Se evita scăderea bruscă în greutate. Însă, cel mai important pas în prevenție este menținerea unui stil de viață cât mai sănătos, care include: respectarea orelor de somn, alimentația bogată în vitamine și minerale, respectarea celor 5 mese pe zi. Evitarea dulciurilor. Tratamentul este prescris de medicul specialist gastroenterolog și trebuie urmat în totalitate de către pacient. Iar parte a tratamentului este dieta. Pacientul va trebuie să respecte o anumită dietă cel puțin trei luni.

500 distribuiri
comentarii pe aceasta pagina postate direct pe Facebook
powered by Binbox