Sari la conținut

Ai fost DIAGNOSTICAT cu DIABET? Problemele nu se opresc aici, complicațiile bolii sunt serioase! Ce alte investigații mai sunt de făcut

Insulina diabet
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
Insulina diabet

Ai fost diagnosticat cu diabet? Pacienții aflați în această situație trebuie să știe că nu doar, direct, boala în sine este periculoasă, dacă e netratată sau tratată necorespunzător, ci și multiplele boli asociate ei.

 Complicațiile diabetului. Bolile care vin la pachet cu această afecțiune

Un astfel de bolnav trebuie să treacă, periodic și obligatoriu, prin cabinetul diabetologului, dar și prin cel al oftalmologului, ortopedului, neurologului, cardiologului sau nefrologului

Dana Lascu

Diabetul se clasează în primele 10 locuri în topul afecţiunilor care cauzează decesul. Nu este doar o simplă boală a pancreasului și nu e suficient doar să o tratezi pe ea. Din păcate, boala se asociază cu multiple complicaţii oftalmologice, nefrologice, neurologice şi cardiovasculare, ajungându-se, în mult prea multe cazuri, la amputaţii de membre (picioarele, în general sunt cele mai afectate), accidente vasculare cerebrale, boli ale inimii sau chiar la orbire definitivă.

De aceea, diabeticii trebuie să efectueze controale periodice la toate aceste specializări. Dar să elucidăm, pe rând, posibilele complicații foarte grave ale diabetului.

Afectarea oftalmologică

Complicaţiile oftalmologice apar, potrivit statisticilor, la o treime dintre diabetici, boala fiind, de altfel, şi cea mai frecventă cauză de orbire, la nivelul întregii populaţii. Practic, diabeticul trebuie să facă periodic un screening oftalmogic, test care poate depista afecţiuni ale ochilor chiar înainte ca pacientul să observe el însuși că are modificări sau tulburări de vedere.

Dintre tulburările oculare, cea mai frecventă este retinopatia diabetică, urmată de cataractă şi glaucom. Retinopatia, însă, în fază incipientă, nu este însoțită de vreun simptom notabil, dar dacă este detectată din timp, tratamentul adecvat poate împiedica efectele ei grave. În caz contrar, duce la orbire definitivă. Apare preponderent la copiii diabetici cu vârsta sub 12 ani, de aceea ei trebuind să facă screening o dată pe an. Testul presupune „fotografierea” retinei și examinarea amănunțită a globilor oculari și nu durează mult. Și femeile însărcinate (dar și fătul lor) sunt predispuse la această afecțiune, iar lor li se recomandă mai multe astfel de teste în timpul sarcinii.

Piciorul diabetic

Unele dintre cele mai amenințătoare complicații ale diabetului apare la picioare, unde bolnavii pot dezvolta o serie largă de afecțiuni. Până și cele mai obișnuite probleme pentru persoanele sănătoase, precum sunt bătăturile, călcâiele crăpate, calusurile sau banalele tăieturi, la un diabetic se pot înrăutăți și pot conduce la complicații grave.

Asta pentru că acești bolnavi nu au sensibilitate la nivelul picioarelor, iar aceste probleme sunt, adesea, observate prea târziu. Infecția și cangrenarea rănilor are, la ei, consecințe grave, mergând până la amputarea piciorului diabetic. „În vederea prevenţiei apariţiei oricăror complicaţii la nivelul piciorului, persoana cu diabet, încă de la diagnosticare trebuie să solicite, atât de la medicul de familie, cât şi de la medicul diabetolog, toate informaţiile referitoare la cum trebuie urmărit și îngrijit piciorul la persoana cu diabet. În situația în care piciorul este deja afectat, pacientul, împreună cu echipa de specialiști trebuie să țină sub control orice complicație și să își îngrijească membrul afectat pentru a preveni o posibilă amputație”, a declarat, la o conferință recentă, conf. univ. dr. Ioan Andrei Vereșiu, Președintele Asociației de Podiatrie.

Neuropatia diabetică

Este boala care poate conduce la lezarea unui nerv sau unei întregi reţele de nervi la nivelul membrelor inferioare, cu implicaţii ce pot duce, și ele, la amputaţii. Conform unui studiu realizat în România pe 17.530 persoane cu diabet, s-a concluzionat că, dacă pacientul întârzie prezentarea la medic, cu cât se prelungește perioada dintre debutul simptomelor şi intervenţia medicului, cu atât se mărește riscul de complicații ale piciorului.

„Neuropatia diabetică este o afecțiune care trebuie diagnosticată cât mai rapid, deoarece este cea mai frecventă complicație a diabetului zaharat. Este nevoie de un efort susținut din partea tuturor factorilor implicați, astfel încât, după ce e diagnosticată, această afecțiune să fie tratată și monitorizată cât mai eficient”, a declarat prof. dr. Gabriela Radulian, Președintele Societății de Neuropatie Diabetică – Neurodiab.

Bolile cardiovasculare

Un pacient cu diabet are o concentrație prea mare de glucoză în sânge. Or, dacă această se menține permanent la un nivel ridicat, vasele de sânge sunt afectate și se produce o coagulare prea rapidă a sângelui. În acel moment, numărul de trombocite crește, dizolvarea cheagurilor (fibrinoliza) este afectată, iar vâscozitatea sângelui este mai mare decât în mod normal.

Afectarea vaselor mari determină hipertensiune arterială, boli ale arterelor periferice, infarcturi cerebrale și infarcturi miocardice, afectări deseori mortale, complicațiile cardiovasculare ale diabetului fiind, de altfel, principala cauză de deces în rândul bolnavilor. Se știe că la un moment dat în viață, 65% dintre diabetici suferă un infarct sau AVC. Practic, pentru diabetici riscurile de a face un AVC sunt de 1,5 ori mai mari decât ale unui om normal. În funcție de zona din creier care este afectată de AVC, suferindul poate rămâne cu dureri, amorțeală, alterarea capacității de a vorbi, pareze, amețeli etc.

Bolile de rinichi

Diabetul dă complicații și la nivelul rinichilor, cea mai frecventă fiind nefropatia diabetică, o boală cronică, progresivă, care apare la o treime  dintre pacienţi. Practic, nivelul ridicat de glucoză face ca rinichii să filtreze prea mult sânge, ceea ce îi suprasolicită. În timp, aceste membranele glomerulare cedează. Mai grav e că, de regulă, neuropatia diabetică nu prezintă simptome până în momentul în care rinichii sunt aproape să clacheze. Totuși se știe că ar trebui luată în considerare retenția de apă, pierderea somnului, deranjarea la stomac, starea de slăbiciune și dificultățile de concentrare, ca semne ale unei astfel de afectări renale. Boala poată să apară și la femeile care au diabet gestațional. „Bolile renale preexistente – cum ar fi nefropatia diabetică sau nefropatialupică – se pot exacerba/agrava în timpul sarcinii. Femeile cu BCR preexistentă sarcinii au risc crescut de avort spontan, hipertensiune arterială sau evoluție către necesitatea dializei”, arată prof. uiniv. dr. Ionel Alexandru Checheriţă, șeful Clinicii Nefrologie și Dializă de la Spitalul Clinic de Urgență „Sf. Ioan” București.

Irina Lungu

Storyteller. Redactor medical. Traducător. Lucrez cu cuvintele de când mă știu, ador magia lor. Iubesc traducerile, iar domeniul medical m-a cucerit iremediabil. Vreau să transmit publicului informații relevante, de calitate, care să îi ajute în viața de zi cu zi și în problemele cotidiene cu care se confruntă zilnic. Un om informat va fi un om mai sigur pe sine. La rândul meu, mă ghidez după principiul ”Fii tu schimbarea pe care vrei să o vezi în lume. Toți vor să îi schimbe pe ceilalți, dar uită că schimbarea începe din ei înșiși.”

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel