Sari la conținut

Ai fost răcit și simți ASTA? Dr. Beatrice Mahler: Simptome care trebuie să aducă pacientul către medic

Beatrice Mahler
sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Beatrice Mahler, despre praful saharian

Din cuprinsul articolului

Sechele în urma infecțiilor respiratorii. Specialiștii atrag atenția că, în această perioadă, și formele ușoare de răceală sau viroze pot duce la complicații ulterioare și le recomandă oamenilor să solicite părerea medicilor.

La Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” din Capitală ajung multe persoane ale căror boli pulmonare cronice se acutizează, dar și un număr mare de pacienți care dezvoltă pneumonie virală fără să aibă afecțiuni asociate, scrie RRA.

Pe lângă aceste cazuri, se prezintă și persoane care au rămas cu sechele în urma infecțiilor respiratorii – explică managerul Institutului, Beatrice Mahler.

Beatrice Mahler: Nu este greșit că și-au tratat infecția virală la domiciliu, însă este extrem de important ca simptomatologia restantă să fie evaluată. Și aici mă refer la o tuse care rămâne de cele mai multe ori, la o oboseală la efort, la dispnee, la respirația șuierătoare.

Sunt simptome care trebuie să aducă pacientul către medic, pentru că impun evaluare. La aceste persoane descoperim, de multe ori, o afecțiune respiratorie care fie nu era diagnosticată, fie este la debut, de tipul astmului bronșic sau, la pacienții fumători, bronhopneumopatii cronice obstructive, care, sigur, sunt manifestate în mod evident în momentul în care pacientul are o acutizare pe fond viral.

Doctor Beatrice Mahler a mai adăugat că, dacă tusea persistă mai mult de două săptămâni și intensitatea ei nu scade, este important ca persoanele respective să se prezint la medicul pneumolog.

Multe tratamente lipsesc din farmacii

Aceeași sursă transmite că mai multe tratamente pediatrice pentru viroze și gripă lipsesc în continuare, iar în Caraș-Severin reprezentanții farmaciștilor au atras atenția că limitează eliberarea medicamentelor exclusiv la cele trecute pe rețete, iar oamenii nu vor primi mai mult decât le-a fost prescris.

Președintele Colegiului Farmaciștilor din Caraș-Severin, Pavel Roșca, spune că s-a ajuns la această decizie după ce mulți au cumpărat cantități din unele medicamente mai mari decât aveau nevoie.

Pavel Roșca: Am încercat, oarecum, deși termenul nu se prea potrivește, să raționalizăm eliberarea acestor medicamente până cât le mai avem. Ei bine, acum nu le mai avem.

Oamenii au făcut această greșeală. Îi spun foarte mare greșeală, din două puncte de vedere: în primul rând, acestea nu sunt medicamente care să se administreze preventiv.

Nu poți să-ți faci farmacia acasă, pentru că ele se iau la nevoie. Mai bine lasă-le în farmacie și le ia cine are nevoie și, când îți vine rândul tău, atunci vii și le poți lua și tu.

Acum suntem într-o situație total nefericită, pentru că, dacă mai primim câte ceva, primim undeva la 10-20 de cutii, maxim, ceea ce este foarte puțin.

Nici nici nu se pune problema ca cineva să plece de acolo cu două cutii. Ne cerem scuze, pentru că interesul nostru este să ajutăm populația, interesul nostru este să dăm medicamente, dar suntem blocați.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel