Sari la conținut

Ai grijă la aceste trei suplimente, pot dăuna creierului. Simptome asemănătoare cu Parkinson

vitamine si suplimente
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
Suplimente dăunătoare

Ai grijă la aceste trei suplimente, pot dăuna creierului. Simptome asemănătoare cu Parkinson, potrivit unui medic neurolog.

În căutarea unei sănătăți mai bune, mulți oameni apelează la suplimente pentru a umple golurile nutriționale și pentru a-și spori bunăstarea generală. Cu toate acestea, conform neurologului Robert Love, unele suplimente luate în mod obișnuit pot fi de fapt dăunătoare pentru creier dacă sunt consumate în doze mari.

Într-un videoclip TikTok , medicul specialist a avertizat despre potențialele pericole ale a trei suplimente specifice care pot avea un impact negativ asupra sănătății cognitive și pot accelera îmbătrânirea creierului.

Robert Love, neurolog și specializat în prevenirea bolii Alzheimer, spune cât de important este să fi precaut cu anumite suplimente, în special fier, cupru și mangan, care pot fi dăunătoare sănătății creierului dacă sunt luate în cantități excesive.

Suplimente cu Fier pot duce la pierderea memoriei

Fierul este un mineral esențial, dar dozele mari pot avea efecte adverse asupra creierului.

„Nivelurile ridicate de fier pot duce la pierderea memoriei, precum și la pierderea cogniției, iar fierul în cantități în exces crește de fapt îmbătrânirea”, explică Love. El sfătuiește că suplimentele de fier trebuie luate numai dacă un test de sânge confirmă o deficiență.

„Cu excepția cazului în care ați făcut un test de sânge care v-a testat să aveți un nivel scăzut de fier, probabil că nu aveți nevoie de un supliment de fier”, afirmă el.

Doctorul notează că veganii pot beneficia de suplimentarea cu fier. Așadar, este întotdeauna cel mai bine să vă obțineți fierul direct din alimentele pe care le consumați.

 Suplimente Cupru

Cuprul este un alt mineral care se găsește frecvent în multivitamine, dar cuprul excesiv poate fi dăunător.

„Nivelurile ridicate de cupru de fapt cresc radicalii liberi și acest lucru poate provoca stres oxidativ și leziuni în creierul tău”, avertizează Love.

Pentru a contracara efectele negative ale cuprului, el recomanda asigurarea unui aport adecvat de zinc, fie prin suplimente, fie prin alimente bogate in zinc.

„Zincul contracarează de fapt radicalii liberi ai cuprului și asta vă ajută să vă protejați creierul”, explică Love, subliniind actul de echilibru necesar pentru menținerea sănătății optime a creierului.

 Suplimente cu Mangan

 

Manganul, deși este necesar în cantități mici, poate duce la probleme neurologice severe atunci când este consumat în doze mari.

„Nivelurile ridicate de mangan pot duce de fapt la simptome asemănătoare bolii Parkinson, cum ar fi tremor”, avertizează Love.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel