Sari la conținut

Ai luat prea mult paracetamol? Simptome ale supradozei

Sursă foto: arhiva doctorulzilei.ro
Doza maximă de paracetamol recomandată pe zi este, de 4 grame

Supradoză de paracetamol. Paracetamolul este cel mai folosit analgezic și multe persoane sunt tentate să exagereze fără a lua în seamă faptul că și acesta poate fi fatal, la fel ca multe alte medicamente.

Specialiștii trag un semnal de alarmă, amintind că nu puține sunt cazurile în care s-a ajuns la deces accidental, de pe urma ingerării mai multor tablete de paracetamol într-o perioadă scurtă de timp.

1)Paracetamololul este toxic pentru ficat dacă se depășește doza.

2)Are acțiune analgezică și antipiretică. Acțiunea sa antiinflamatoare este practic inexistentă.

3)De aceea este indicat pentru tratamentul simptomatic al febrei și al durerilor uşoare şi medii cu diferite localizări: cap, articulații, dinți, dureri faringiene sau durerea la locul vaccinării.

4) Reacţiile adverse pot fi reduse la minimum prin administrarea celei mai mici doze eficace pentru cea mai scurtă perioadă necesară controlării simptomelor. De aceea:

5) Nu se recomandă administrarea la intervale mai mici de 4 ore.

6) Nu trebuie administrate mai mult de 4 doze pe zi.

7) Dacă simptomele persistă mai mult de 3 zile este necesară reevaluarea diagnosticului şi tratamentului.

8) Copilul nu este un adult în miniatură – metabolismul diferit impune ajustarea dozelor, iar la

9) La copii cu vârsta sub 6 ani recomandăm utilizarea formelor farmaceutice adecvate vârstei (10 – 15 mg/kg/la o administrare).

10) Nu lăsați copiilor acces liber la medicamente (necesar un dulap închis). Intoxicația cu 10 comprimate de paracetamol poate fi mortală chiar la adult.

Înainte de a lua orice medicament consultați medicul și citiți cu atenție prospectul! Dacă sunteți alergic la unul din copușii unei pastile, puteți avea reacții adverse foarte grave

Simptomele supradozajului

Simptomele supradozajului constau în paloare, greaţă, vărsături, anorexie şi dureri abdominale. Dozele mari de peste 10g, într-o singură priză sau doze de peste 150mg paracetamol/kg la copil determină leziuni hepatice grave. Afectarea hepatică poate deveni aparentă după 12-48 de ore de la ingestie şi este manifestă după 2-4 zile.

Multi iau paracetamol sau/si alte medicamente ce contin aceeasi substanta activa si din dorinta de a ameliora anumite dureri, cum ar fi cele de spate, stomac, cap si dinti. În aceste cazuri trebuie sa se retina ca sub nicio forma nu trebuie sa se depaseasca 8 tablete de 500 mg pe zi, adica echivalentul a 4 g.

Mai rau este ca nici macar nu e nevoie sa se depaseasca prea mult aceasta cantitate. Foarte putin peste aceasta doza maxima poate face ca ficatul sa nu mai functioneze, efectele fiind permanente, declara un cercetator de la Universitatea Edinburgh, citat de British Journal of Clinical Pharmacology. Iar daca efectele nu se resimt pe moment, ele se acumuleaza in timp, putandu-se dovedi fatale la un moment dat.

Despre paracetamol: administrarea corectă

Pentru a evita excesele, care apar in general in cazul durerilor puternice, doza recomandata este de jumatate de pasila pentru copiii intre sase si noua ani, de sase sau patru ori pe zi. Intre noua si 12 ani doza recomandata este de o pastila de trei sau patru ori pe zi.

Pana in 15 ani, copiii pot urma un tratament cu paracetamol si se recomanda o pastila de patru sau sase ori zilnic. Adultilor le sunt recomandate una sau doua pastile de sase ori pe zi, pentru a fi eficiente.

Nu uita ca un tratament prelungit cu paracetamol poate dauna ficatului si rinichilor. Mai mult, unele persoane sunt sensibile la acest medicament si dupa prima pastila chiar li se irita limba si se umfla chiar.

Este supradoza atunci cand inghiti 16 pastile de paracetamol deodata. Copiilor le poate fi fatala o astfel de supradoza, deci daca cel mic din greseala a luat pastile cu pumnul, trebuie mers la camera de garda de urgenta.

Alte efecte adverse ale folosirii improprii a paracetamolului sunt febra puternica, ulcerul bucal, migrenele chiar.

Mai mult, in cazul unei migrene puternice, specialistii au observat ca excesele sunt foarte frecvente. Tentatia de a lua inca o pastila este foarte mare si astfel se poate ajunge la supradoza, dar durerea nu dispare.

Nu beţi alcool cu paracetamol

Simpla pastila de paracetamol este periculoasa daca se dubleaza cu un tratament impotriva infectiilor (cloramfenicol), cu alcool sau cu sedative. Potrivit sondajelor specialistilor americani, zilnic sunt cazuri de supradoze cu paracetamol, in special la batrani, care nu isi controleaza atent doza administrata.

Medicamentele toxice pentru inimă, ficat, sistemul nervos central nu trebuie nici ele  asociate cu alcoolul. Alcoolul este toxic iar toxicitatea lui se manifestă în special la alcoolicii cornici, în principal pentru sistemul nervos central, pentru ficat, pentru stomac, pentru inimă.

Aşa că toate medicamentele care prezintă toxicitate pentru aceste zone ale corpului, nu trebuie asociate cu alcoolul pentru că, în mod firesc, creşte riscul apariţiei acestor efecte toxice. Este şi cazul paracetamolului, care luat în doze foarte mari este toxic pentru ficat, în consecinţă combinaţia alcool – paracetamol trebuie evitată.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel