Sari la conținut

Ai mereu mâinile și picioarele reci? Uite ce boli poți avea

picioare reci
Sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro
Semne de boală

Ai mereu mâinile și picioarele reci? În cele mai multe cazuri, acest lucru nu reprezintă o problemă și se datorează pur și simplu faptului că organismul își menține temperatura.

Pentru corpul nostru, sângele este un depozit fantastic de căldură. Prin devierea sângelui către piele, căldura este transferată în aerul exterior, ajutând la răcirea noastră. Acesta este motivul pentru care poate exista „roșeață” la nivelul feței într-o zi călduroasă.

Mai puțin sânge înseamnă mai puțină căldură

Pe de altă parte, atunci când ne este frig, vasele de sânge din piele se contractă, astfel încât mai puțin sânge este deviat în apropierea epidermei. Mai puțin sânge înseamnă mai puțină căldură și, prin urmare, o senzație mai rece. Acest lucru este vizibil mai ales la nivelul mâinilor și al picioarelor.

Este un proces normal și arată că organismul nostru își face treaba pentru a menține o temperatură internă normală și pentru a ne proteja organele.

În mod normal, senzația este doar temporară. Dar dacă cineva are mereu mâinile și picioarele reci, chiar și atunci când corpul său este destul de cald, ar putea fi un semn că altceva este la mijloc.

Ai  mereu mâinile și picioare reci: Există și alte cauze în afară de autoreglarea temperaturii?

Orice lucru care determină contracția vaselor de sânge poate afecta cât de calde se simt extremitățile, potrivit Pronews.

Acest lucru se poate datora unor cauze precum fenomenul Raynaud, o afecțiune în care unele din vasele de sânge ale corpului (cel mai frecvent, de la mâini și de la picioare) se contractă în mod exagerat ca răspuns la frig sau la stres emoțional. Persoanele cu fenomenul Raynaud au, de obicei, degetele de la mâini și de la picioare foarte palide și reci.

În unele cazuri, nu este clar de ce unii oameni prezintă simptomele sindromului Raynaud. În alte cazuri, poate fi rezultatul unor cauze subiacente mai grave, cum ar fi o deficiență imunitară sau hipertensiune arterială.

Dar în spatele mâinilor neobișnuit de reci s-ar putea afla și alți factori. Orice lucru care împiedică sângele să treacă prin vase poate duce la extremități mai reci.

De exemplu, persoanele cu diabet necontrolat sunt mai predispuse să aibă depozite de grăsime în interiorul vaselor de sânge, ceea ce le face înguste și dure și blochează fluxul sanguin.

Orice traumă sau deteriorare a țesuturilor poate duce, de asemenea, la inhibarea fluxului de sânge în zonă. Dacă o persoană a suferit o intervenție chirurgicală la mână sau o accidentare în trecut, aceasta poate afecta temperatura extremităților.

O altă cauză posibilă este anemia, care poate afecta transportul de sânge bogat în oxigen în jurul corpului și poate duce la mâini și picioare reci.

Fumatul poate fi, de asemenea, responsabil pentru degete reci la mâini și picioare. Nicotina face ca vasele de sânge să se restrângă și să reducă fluxul sanguin.

Când sunt mâinile și picioarele reci o potențială problemă?

În condiții normale, mâinile și picioarele reci nu reprezintă un motiv de îngrijorare.

Dar țineți cont de faptul că acestea se datorează unei alimentări reduse cu sânge care ajunge la extremități. În timp, acest lucru poate duce la:

  • unghii fragile
  • piele uscată sau crăpată;
  • decolorarea pielii și
  • furnicături sau amorțeală

Aceste zone ale corpului pot fi, de asemenea, mai puțin sensibile la frig. Și poate deveni chiar destul de dureros să vă folosiți degetele de la mâini sau de la picioare atunci când acestea sunt înghețate.

Alimentarea redusă cu sânge poate face ca mâinile și picioarele să aibă nevoie de mai mult timp pentru a se vindeca în cazul în care sunt rănite, permițând potențial dezvoltarea și persistența infecțiilor.

În timp, inhibarea fluxului sanguin poate, de asemenea, să afecteze nervii. Impactul asupra nervilor, împreună cu creșterea ris

Maria Mocanu

Sunt Maria Mocanu și am o vasta experienţă profesională! Sunt o fire creativă, sociabilă, veselă și îmi place să scriu. Am o experiență în media de peste 15 ani, cu nenumărate articole publicate în online, dar și articole de specialitate pentru pasionații și iubitorii de animale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel