duminică, noiembrie 29, 2020
Elena Oceanu

Atacul vascular-cerebral este mortal in 50% din cazuri, iar in cazul supravietuirii urmarilor lui sunt foarte grave: invaliditate si perioade lungi si dificile de recuperare. Exista insa si un tip de accident vascular-cerebral (AVC) mai putin cunoscut – cel silentios, care apare mai ales la persoanele care sufera de migrene.

 

Persoanele care sufera de migrene prezinta de doua ori mai multe riscuri de a aparitie a atacului vascular-cerebral silentios, care se prezinta ca leziuni asimptomatice la nivelul creierului cauzate de cheaguri de sange ce blocheaza irigarea corespunzatoare a creierului. Iar AVC silentioase sunt precursoarele accidentelor grave.

 

AVC silentios este cunoscut in lumea medicala drept ischemie cerebrala sau accident vascular-cerebral ischemic, manifestandu-se prin reducerea fluxului de sange cerebral pentru cateva secunde sau minute.

 

Cei care au migrene sunt de doua ori mai predispusi la AVC ischemic/silentios decat cei care nu intampina aceasta problema medicala, se arata intr-un studiu publicat recent in revista de specialitate “Stroke” si coordonat de medicul Teshamae Monteith, seful diviziei cerebrale de la Scoala de Medicina din cadrul Universitatii din Miami (SUA). Migrena este o suferinta cronica caracterizata prin dureri de cap moderat-severe, recurente. Poate sa apara o data sau de doua ori pe an sau de mai multe ori pe luna.

Continuarea pe Lyla.ro

Parteneri