Sari la conținut

Ai observat un gust metalic ciudat? Iată 5 cauze posibile. Când este o urgență medicală

gust metalic
Sursa foto: arhiva doctorul zilei
Gustul metalic trădează boli periculoase

Simți un gust metalic ciudat de monede de cupru în gură? Există o mulțime de motive pentru care interiorul gurii tale poate avea gust de metal, iar multe dintre ele sunt foarte tratabile.

Dr. Sophie Newton, medicul de familie din West Yorkshire, Marea Britanie, explică cinci motive pentru care ai putea avea un gust metalic în gură și cum să le tratezi pe fiecare.

5 MOTIVE PENTRU CARE AVEȚI UN GUST METALIC ÎN GURĂ - Rețete Naturiste

Simți un gust metalic ciudat de monede de cupru în gură? 1. Boala gingiilor

„Boala gingiilor (cunoscută în mod obișnuit sub numele de gingivita) poate duce la scurgerea de puroi din gingii, ceea ce poate duce și la respirație urât mirositoare”, a explicat dr. Sophie Newton.

Boala, adesea dureroasă, este experimentată de 90% dintre adulții britanici într-o anumită măsură.

Puteți ajuta la prevenirea afecțiunii vizitând regulat medicul dentist și păstrând o bună igienă orală. Da, este același mesaj vechi: periați-vă dinții de două ori pe zi, folosiți ata și curățați-vă limba!

Există câțiva factori care cresc șansele ca o persoană să se îmbolnăvească de gingivită, inclusiv modificări hormonale, genetică, medicamente și anumite boli. Dar unii factori de risc sunt modificabili, inclusiv fumatul, consumul de droguri, vapoarea și obezitatea.

Dacă numai o bună igienă orală nu ajută și gingiile tale devin foarte dureroase și umflate, iar dinții încep să cadă, atunci merită să rezervi o programare de urgență la dentist.

2. Droguri

Potrivit dr. Newton, anumite medicamente vă pot face gura să aibă un gust de sânge. „Metronidazolul antibiotic poate lăsa adesea un gust metalic”, a spus ea.

Metronidazolul este adesea administrat de NHS ca tratament pentru infecții ale pielii, rozacee și infecții ale gurii, inclusiv gingii infectate și abcese dentare. Într-un studiu, care a analizat gusturile lăsate de medicamente, experții au sugerat că persoanele care se confruntă cu acest lucru ar trebui să ia în considerare să facă gargară cu sare și bicarbonat de sodiu.

Pacienții pot amesteca o jumătate de linguriță de sare și o jumătate de linguriță de bicarbonat de sodiu într-o cană de apă caldă și pot clăti (dar nu înghiți), au spus ei. Ar putea merita, de asemenea, să discutați cu un farmacist pentru un sfat – nu încetați să luați medicamentul.

Gustul de metal în gură poate fi semnul unei boli crunte

Simți un gust metalic ciudat de monede de cupru în gură? 3. Infecții

„Infecțiile tractului respirator superior, cum ar fi amigdalita, pot lăsa un gust îngrozitor în gură”, a spus medicul de familie. Acest lucru se datorează faptului că infecțiile respiratorii superioare sunt adesea asociate cu multă tuse.

Tușirea în mod repetat de flegmă aduce adesea cantități mici de sânge în gură și pe papilele gustative, ceea ce duce la un gust metalic distinct.

Pentru a scăpa de gustul de sânge, încercați să tratați tusea cu medicamente pentru tuse sau decongestionante. O infecție obișnuită își va urma adesea cursul în câteva zile sau săptămâni. Dar dacă faceți febră peste 39,4°C, aveți probleme de respirație sau tuseți cu sânge vizibil, trebuie să mergeți imediat la medic sau la spital.

4. Arsuri la stomac

„Refluxul acid (cunoscut altfel ca arsuri la stomac sau indigestie) poate lăsa un gust amar pe care unii oameni îl descriu drept metalic”, a explicat medicul de familie.

Acest gust metalic din gură este cauzat de acidul din stomac care ți se scurge în gât și nu este ușor de agitat. Gustul ar trebui să dispară după ce tratați indigestia. Produse precum Gaviscon pot ajuta la reducerea cantității de arsuri la stomac.

Dacă ați avut arsuri la stomac în majoritatea zilelor timp de trei săptămâni sau mai mult, trebuie să vizitați un medic de familie.

Simți un gust metalic ciudat de monede de cupru în gură? 5. Supărare psihologică

„Anxietatea și depresia pot provoca tulburări ale gustului, care de obicei se instalează în timp”, a explicat expertul. Cercetătorii nu știu încă exact de ce apare gustul metalic. Se poate datora faptului că anxietatea poate provoca uscarea gurii, iar fluxul redus de salivă lasă un gust amar sau metalic.

Un studiu din 2017 a arătat că persoanele cu niveluri mai mari de anxietate au adesea o afecțiune a gurii uscate numită xerostomie. Este posibil ca schimbările de gust legate de anxietate să se producă din cauza substanțelor chimice eliberate de răspunsul de luptă sau de zbor al corpului tău.

Noradrenalina, unul dintre neurotransmitatorii pe care ii elibereaza corpul atunci cand este stresat, se stie ca schimba temporar receptorii gustativi din gura, de exemplu.

Dacă vă simțiți stresat, anxios sau deprimat, merită să consultați un medic pentru a obține ajutor, fie că este terapie sau medicamente. Doctor Sophie are propriul ei canal de youtube care oferă scurte videoclipuri care oferă sfaturi despre problemele comune de sănătate.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel