duminică, septembrie 19, 2021

Milioane de oameni din întreaga lume, majoritatea femei, suferă de insufienţă circulatorie periferică. Şi nu e vorba doar de răcirea extremităţilor, respectiv a mâinilor şi picioarelor.  Problema afectează

la modul cel mai serios şi buna funcţionare a creierului, determinând apariţia ameţelilor, a durerilor de cap şi, în ultimă instanţă, a aterosclerozei şi infactului cerebral. În aceeaşi măsură, sunt prejudiciate şi funcţiile altor organe vitale, cum sunt ficatul sau rinichii.  De aceea, ea situaţia nu trebuie trecută cu vedere, ci tratată. Mai ales că măsurile de activare a circulaţiei sangvine sunt atât de simple şi la îndemână.

Gingko biloba

Această plantă este nepreţuită pentru capacitatea ei de a contribui la îmbunătăţirea memoriei, prin stimularea circulaţiei la nivelul creierului.

De asemenea, ea întăreşte vasele de sânge şi activează fluxul sangvin, fiind o primă opţiune în insuficienţa circulatorie periferică. În general, se găseşte sub formă de praf încapsulat, dar şi sub formă de ceai simplu sau în combinaţie cu alte plante, precum frunzele de mentă sau floarea de hibiscus.

Talpa gâştei

Planta e recunoscută pentru efectele benefice asupra muşchiului cardiac, având un spectru larg de aplicare în acest sens. E prescrisă adesea în tulburări de ritm cardiac, accese de tahicardie paroxistică, fenomene degenerative cardiace, boli coronariene, cardiopatii ischiemice,

afecţiuni ale aortei, insuficienţă miocardică după boli infecţioase şi angină pectorală. De altfel, însăşi denumirea ştiinţifică în limba latină a plantei – Leonurus cardiaca – indică faptul că aceasta este un remediu consacrat al inimii. Pe cale de consecinţă (inima fiind „motorul” sistemului sangvin), talpa gâştei este de mare ajutor în procesul de pompare a sângelui către extremităţi. Poate fi administrată sub formă de capsule (în combinaţie cu păducel) sau tinctură.

Băi calde

Scufundă-ţi picioarele în fiecare zi într-un vas cu apă caldă. Vasele de sânge se vor dilata, stimulând

circulaţia. Poţi să adaugi în apă ulei esenţial de rozmarin sau de mentă, pentru a scăpa şi de eventualele dureri ale picioarelor şi de senzaţia de oboseală. După „tratament”, pune-ţi şosete groase, ca să păstrezi căldura.

Gotu kola fortifică arterele

Iniţial, această plantă, originară din India, a fost folosită ca tonic pentru memorie, dar şi pentru relaxare. Recent însă, cercetătorii au descoperit că ea ajută şi la îmbunătăţirea circulaţiei în asamblu, inclusiv a celei periferice. Mai exact, studiile clinice au arătat că gotu kola întăreşte întregul sistem vascular, prevenind apariţia

arteritei, a trombozei şi a varicelor. La fel ca ginko biloba, gotu kola e întâlnită la noi ca supliment alimentar, sub formă de capsule, dar şi în formula unor ceaiuri revigorante, alături de floarea de iasomie, seminţele de cardamon etc.

Fără ţigări

Prizonierii fumatului, ar face bine să se descătuşeze. Aceasta pentru că, dincolo de efectele nocive importante, mai cunoscute, pe care le induce în organism, nicotina depreciază elasticitatea vaselor sanguine, îngroşându-le şi, implicit, îngreunând accesul sângelui către ţesuturi. Astfel că, dacă vrei cu adevărat să pui în aplicare un plan eficient de îmbunătăţire a circulaţiei periferice, atunci primul punct marcat ar trebui să fie renunţarea la acest viciu.

Ultimele stiri