
Ai probleme cu glanda tiroidă? Evită aceste mâncăruri!

Goitrogenii sunt substanțe chimice care se găsesc în mod natural în multe alimente pe bază de plante. Consumul regulat de cantități mari din aceste substanțe poate avea un impact asupra sănătății tiroidei, așa că merită să înțelegeți cum afectează acestea funcția tiroidiană și dacă este sau nu logic să vă limitați aportul de alimente goitrogenice, cum ar fi broccoli, conopida, kale, si altele.
Te-ar mai interesa: Suferi de insomnie? Dr. Cezar spune cum poți avea ...
Alimentele cheie bogate în goitrogen sunt legumele din categoria cruciferelor; unele fructe, nuci și cereale conțin și ele aceste substanțe.
Există trei tipuri de goitrogeni: goitrine, tiocianați și flavonoide.
Alimentele care conțin goitrogeni pot perturba funcția tiroidiană prin inhibarea capacității corpului de a folosi iod. Mai precis, goitrogenii pot bloca procesul prin care iodul este încorporat în hormonii tiroidieni cheie tiroxina (T4) și triiodotironina (T3).
De asemenea, ele inhibă eliberarea efectivă a hormonului tiroidian de către glanda tiroidă și perturbă conversia periferică a hormonului de depozitare tiroidian T4 în hormonul tiroidian activ T3.
Te-ar mai interesa: Urolog: Apa care poate duce la apariția cancerului...
În cantități foarte mari, goitrogenii pot provoca gușă sau tiroidă mărită. Ele pot acționa, de asemenea, ca medicamente antitiroidiene, încetinind tiroida subactivă și potențial provocând hipotiroidism.
În timp ce alimentele din soia nu afectează glanda tiroidă la persoanele cu funcție tiroidiană normală și niveluri adecvate de iod, ele pot interfera cu absorbția medicamentelor de înlocuire a hormonilor tiroidieni. Acesta este motivul pentru care experții recomandă ca pacienții cu hipotiroidism să ia medicamente tiroidiene pe stomacul gol. Nu este necesar să evitați complet alimentele din soia.
Te-ar mai interesa: Amestec băbesc pentru bronșită. Tratamentul se țin...
Există, de asemenea, o anumită îngrijorare că consumul de izoflavone, ingredientele active din soia, poate declanșa transformarea de la hipotiroidismul subclinic la hipotiroidismul evident la persoanele cu aport marginal de iod. Cercetările referitoare la acest fenomen sunt însă controversate.
Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.
Urmăriți Doctorul Zilei și pe Google News.
Ne puteti de asemenea urmari si pe Telegram.