luni, noiembrie 29, 2021

Unghiile cu un aspect albicios sau gălbui, cele care se crapă sau au linii negre pot fi semne ale unei boli interne. “Unghiile ne pot dezvălui o serie de informaţii despre sănatatea noastră, despre

Te-ar mai interesa: Predicțiile medicilor: „Ce este mai greu abia vine...

starea de hidratare şi igienă sau despre boli ereditare ori dobândite”, explică dr. Sebastian Pop, medic dermatolog.

1. Unghii albe. Unghiile foarte deschise la culoare sau albe sunt uneori legate de îmbătrânire, dar pot fi şi semne ale unor boli precum anemia, insuficienţa cardiacă, boli hepatice sau malnutriţia. “În anemie sau boli pulmonare, pacienţii pot prezenta o formă aparte de unghie în formă de «sticlă de ceas», aceasta fiind de multe ori sugestivă pentru existenţa unor suferinţe de organ care nu s-au manifestat încă. În anemiile feriprive, unghia poate lua o formă adâncită,

Te-ar mai interesa: Țările europene sunt luate cu asalt de varianta Om...

genul de unghie «scobită »”, explică dr. Sebastian Pop.

2. Unghii galbene. Una dintre cele mai comune cauze ale îngălbenirii unghiilor este infecţia fungică. Mai rar, unghiile galbene pot fi semne ale unor afecţiuni mai grave precum boli ale tiroidei, diabet sau psoriazis. În plus, sindromul unghiilor îngălbenite, “este asociat cu bronşite, bronşiectazii, sinuzite, boli ale vaselor limfatice cu edem persistent. De multe ori, acest simptom poate dispărea după ani de persistenţă”, completează medicul dermatolog.

3. Unghii albăstrui. Dacă unghiile au o nuanţă albăstruie

Te-ar mai interesa: Ce probleme spirituale ascund unele boli precum ca...

înseamnă că organismul nu primeşte suficient oxigen. Asta poate indica o infecţie a plămânilor, cum este pneumonia.

4. Unghii crăpate sau rupte. Dacă unghiile sunt uscate, se crapă sau se rup în mod frecvent, e posibil să suferiţi de boli ale glandei tiroide. Unghiile care se crapă sau se rup uşor însoţite de o tentă gălbuie a suprafeţei lor sunt de cele mai multe ori semne ale unei infecţii fungice.

5. Piele umflată în jurul unghiilor. Dacă pielea din jurul unghiilor are un aspect roşiatic şi inflamat este posibil să suferiţi de lupus sau de o altă boală a ţesutului conjunctiv.

Te-ar mai interesa: Cât de îngrijorați ar trebui să fim în legătură cu...

“Pielea eritematoasă şi telangiectazii (vase dilatate) din partea proximală a unghiilor poate sugera existenţa unui Lupus eritematos sau a Dermatomiozitei, dar si a altor boli autoimune. Aceste zone pot fi adesea dureroase la presiune”, adaugă medicul dermatolog.

6. Linii negre sub unghii. Dacă observaţi linii închise la culoare sub unghii, este necesar să vă adresaţi medicului cât mai curând posibil. Sunt semne ale melanomului, cel mai periculos tip de cancer de piele. “Orice tulburare de pigmentare aparută la nivelul unghiilor este o problemă foarte serioasă şi trebuie

Te-ar mai interesa: Ce trebuie să știți despre cancerul de stomac sau ...

imediat investigată. Dacă dermatologul suspectează că este vorba de un melanom atunci această modificare trebuie excizată de urgenţă şi analizată histopatologic”, atenţionează specialistul în dermatologie.

7. Petele albe pe unghii. Petele de culoare albă care apar din loc în loc pe unghii pot fi cauzate de infecţii fungice, deficienţe de zinc sau calciu în organism, de eczeme sau de psoriazis. Ele pot apărea şi în cazul în care aveţi probleme cu rinichii sau cu ficatul.

8. Unghii roase. Rosul unghiilor poate fi doar un obicei vechi, dar în unele cazuri este un semn al anxietăţii persistente, care poate fi tratată. Rosul unghiilor a fost de asemnea asociat cu tulburarea obsesiv-compulsivă. Dacă nu puteţi renunţa la acest obicei, cereţi sfatul unui medic.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor.

Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri

Ultimele stiri